- Frukt
Ingredienser
- 6 ägg
- 250 g socker
- 2 msk vatten
- 100 g vetemjöl
- 100 g potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
- Smör
- 3 blad gelatin
- 300 g hallon (frysta)
- 100 g socker
- 1 vaniljstång
- Pressad saft och rivet skal från 1 lime (ekologisk)
- 5 dl grädde
- Hallon
- Ätliga blommor t.ex. vita styvmorsvioler (obesprutade)
- Riven vit choklad
-
Gör så här
-
1Tårtbotten:
-
2Ställ grytan i ugnen och sätt ugnen på 175 °C varmluft
-
3Vispa äggen pösiga och tillsätt socker lite i taget. Vispa tills smeten är luftig och ljus
-
4Tillsätt vattnet i äggsmeten
-
5Sikta mjöl, potatismjöl och bakpulver och vänd försiktigt ned blandningen i äggsmeten
-
6Ta ut den varma grytan ur ugnen. Smörj den ordentligt med smör i botten och på sidorna. Häll smeten i den varma grytan
-
7Grädda i ca 45 minuter
-
8Känn efter med en provsticka om kakan är färdiggräddad. Smeten får inte fastna på stickan
-
9Låt kakan svalna något i grytan innan den stjälps upp på ett galler. Låt kakan svalna helt
-
10Hallonkräm:
-
11Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten
-
12Lägg hallon, socker, vaniljfrön, pressad lime och rivet limeskal i en liten gryta och koka upp
-
13Mixa till puré
-
14Tillsätt gelatinbladen i den varma hallonpurén och låt sedan purén svalna
-
15Vispa grädden till skum och vänd försiktigt ned i hallonpurén
-
16Lägg hallonkrämen i en spritspåse med stor rund tyll. Lägg spritspåsen i kylskåpet i minst 30 minuter så att krämen blir fast
-
17Montering av tårtan:
-
18Skär kakan i 4 lika stora tårtbottnar och lägg den första på ett tårtfat. Spritsa ut små klickar av hallonkrämen på bottnen tills den är helt täckt. Lägg på en ny botten och upprepa processen tills alla bottnarna har lagts på
-
19Dekorera det översta lagret med hallon, blommor och vit choklad. Ställ tårtan kallt tills den ska serveras
-
20Tips: Baka gärna tårtbottnarna 1–2 dagar i förväg. Svep in kakan väl i plastfolie så att den inte blir torr. Skär den först när tårtan ska monteras