Tarte Tatin med karamelliserade lökar

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under en timme Under en timme
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Tarte Tatin med karamelliserade lökar
Den här pajen är ett utsökt köttfritt alternativ att servera till fest. De inverterade handtagen på Tarte Tatin formen gör det enkelt att vända formen för att frigöra dess innehåll.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 3 stora rödlökar, skalade
  • 1 matsked olivolja
  • 30 g socker
  • 45 ml vitvinsvinäger
  • 15 ml smör
  • Havssalt och nymalen svartpeppar till kryddning
  • 400 g färdig smördeg, tinad
  • 6 hela kokta kastanjer, hackade
  • Gör så här

  • 1
    Skär löken i 3 cm tjocka skivor. Alternativt kan du använda 4–6 små lökar, halverade med rötterna och topparna avskurna.
  • 2
    Häll olivoljan i Le Creuset Tarte Tatin formen i gjutjärn och ställ den på medelvärme. Lägg löken skurna med sidan nedåt i formen och karamellisera långsamt i ca 20 minuter, vänd efter halva tiden. Ta upp löken ur formen och lägg åt sidan. Ta bort formen från värmen och torka av den med en kökshandduk. Strö sockret över botten i ett jämnt lager och ställ tillbaka på medelvärme. Karamellisera sockret långsamt utan att röra om för att undvika klumpar. När den börjar bli gyllene tillsätter du ättika och smör. Rör försiktigt om med en plastspatel. Stäng av värmen. Tillsätt löken och krydda med salt och svartpeppar. Låt rätten svalna helt. Förvärm ugnen till 180°C.
  • 3
    Kavla ut smördegen på en lätt mjölad yta och skär ut en 30 cm rund cirkel med en middagstallrik. Ställ tillbaka i kylen för att kyla i 20 minuter, hoppa inte över detta steg, annars kommer degen inte att puffas och tillagas jämnt.
  • 4
    När degen har svalnat och löken har svalnat, strö de hackade kastanjerna över löken. Lägg degen ovanpå löken och vik försiktigt in sidan som ett lock. Gör ett litet kors i mitten för att låta ångan komma ut och grädda i 40-45 minuter tills degen är gyllene och krispig.
  • 5
    Ta ut Tarte Tatin ur ugnen och låt den stå i 5 minuter. Detta säkerställer att karamellen svalnar och gör att tårtan släpper från formen på ett naturligt sätt. Ta en stor middagstallrik och placera den ovanpå rätten. Använd grytvantar eftersom rätten fortfarande är varm. Försiktigt och snabbt vänd på den och tarte tatin ska lossna från formen. Om lök finns kvar i formen, ta bort den med en sked och sätt tillbaka den där den saknas i degen.
  • 6
    Servera varm med färsk timjan och stekt svamp och en valfri färskost och cashewnötter.