- Frukt
Ingredienser
- 150 g socker
- 150 g smör
- 3-4 nektariner
- 450 g smördeg
-
Gör så här
-
1Halvera nektarinerna och ta bort kärnorna. Lägg en halv nektarin åt sidan och skär resten i fjärdedelar.
-
2Lägg sockret i en Tarte Tatin-form. Alternativt kan du använda en stekpanna som tål ugnsvärme.
-
3Smält sockret tills det börjar karamelliseras och tillsätt smöret. Låt det sjuda tills konsistensen blir som kola.
-
4Lägg den halva nektarinen mitt i pajformen med snittytan uppåt. Fördela resten av nektarinerna runtom, lägg dem tätt ihop. De får gärna överlappa varandra något.
-
5Låt nektarinerna sjuda tills de har absorberat lite av kolan. Ta av pajformen från värmen.
-
6Sätt ugnen på 200° C.
-
7Kavla ut smördegen till ett lock som är något större än pajformen.
-
8Lägg degen över pajformen och tryck ned kanterna väl kring nektarinerna.
-
9Grädda pajen i 25-30 minuter tills bottnen är gyllenbrun och spröd.
-
10Låt pajen svalna i 10-15 minuter och vänd sedan upp den på ett fat. Om du vill servera pajen i pajformen, torka av formen och lägg sedan tillbaka pajen i formen.