- Bröd och gryn
Ingredienser
- 7 g aktiv torrjäst
- 80 ml varm mjölk
- 270 g vetemjöl
- 2 g fint salt
- 45 g socker
- 2 stora rumstempererade ägg från frigående höns, vispade
- 5 ml vaniljextrakt
- 100 g smör, rumstempererat
- 360 ml mjölk
- 1 vaniljstång, urskrapad
- 4 stora äggulor från frigående höns
- 67 g socker
- 30 g majsstärkelse
- En nypa salt
- 85 g rumstempererat smör
- 60 ml grädde
- 1 stort ägg från frigående höns för pensling
- Pärlsocker till topping eller pärlströssel för tårtdekoration, krossat
-
Gör så här
-
1För att göra kakan: lägg jästen i den uppvärmda mjölken och låt stå i några minuter. Häll kakmjölet, saltet och sockret i en skål till en bakmaskin och utrusta den med en degkrok. Vänd runt tills det blandas. Tillsätt jästblandningen, äggen och vaniljextraktet och vispa sedan på medelhög hastighet i 6–8 minuter. Häll ner smöret i blandningen, en bit i taget, tills det har blandats helt. Vispa i ytterligare 8 minuter. Lägg degen i en oljad bunke och täck med en kökshandduk. Ställ på en varm plats tills den jäst till dubbel storlek.
-
2Gör under tiden vaniljkrämen. Värm mjölken tillsammans med vaniljstången och dess frön i en medelstor Le Creuset-kastrull. Ta av från värmen och låt dra i 5 minuter. Vispa ihop gulorna, sockret, majsstärkelsen och saltet i en medelstor skål. Vispa försiktigt ner mjölken i äggblandningen, detta måste göras långsamt för att undvika att överhetta äggen till äggröra. Häll tillbaka blandningen i pannan och ställ in medelvärme, vispa hela tiden tills den blir tjock och slät. Ta av från värmen, låt svalna i 5 minuter och vispa sedan i smör och grädde. Lägg i en skål och tryck på plastfolie på ytan för att täcka och förhindra att ett skinn bildas. Kyl i 2 timmar.
-
3När degen har blivit dubbelt så stor slå ut och forma den för hand. Gör en stor rund kaka eller dela degen i sex bitar för mindre runda kakor, nyp ihop skarven under ordentligt för att säkra och se till att den håller sin form. Lägg dem på en Le Creuset bakform i metall klädd med bakplåtspapper. Täck lätt med hushållsfilm eller en fuktig kökshandduk och låt jäsa igen, på en varm plats, tills den är dubbelt så stor.
-
4Förvärm ugnen till 200 °C/180 °C varmluftsugn/gasmarkering 6. Pensla med ägg. Strö rikligt över pärlsocker. Sätt in i ugnen och sänk temperaturen till 180 °C/160 °C varmluftsugn/gasmarkering 4. Grädda i 20–25 minuter tills de är lätt gyllene, rotera efter halva tiden för en jämn färg och grädda. Kyl på ett Le Creusets non-stick-galler.
-
5Servera halverad och med vaniljkrämen i mitten på Le Creusets set med 4 förrättstallrikar från Riviera-kollektionen
-
6Kockens tips: Gör sex bullar eller en stor limpa.