- Grönsaker
Ingredienser
- 600 g kycklingbröstfilé
- 2–3 matskedar fisksås
- 2 matskedar vegetabilisk olja
- 3 auberginer
- 6 kaffirlimeblad
- 16 blad thaibasilika
- 400 ml kokosmjölk (1 burk)
- 2–3 matskedar currypasta
- 2 stora vitlöksklyftor, hackade
- 2 teskedar färsk ingefära, finriven
- 1 matsked finhackat citrongräs
- 200 g sockerärtor, delade
- 2,5 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
- Salt
- 1 nypa socker
- Juice från 1/2 lime, efter smak
- Ångat jasminris
- Rostade cashewnötter, hackade
- Färsk koriander
-
Gör så här
-
1Börja med att tvätta kycklingen noga, torka den torr och skär den i tunna skivor. Lägg den i en skål med fisksås och blanda noga. Låt det marinera i 15 minuter.
-
2Under tiden tvättar du auberginerna, avlägsnar stjälkarna och skär dem i tunna skivor.
-
3Skölj limebladen, avlägsna stammarna och bladådrorna och skär dem i mycket tunna strimlor. Skölj thaibasilikan och plocka av bladen.
-
4Värm olivoljan på medelhög värme i en rund Signature-gryta från Le Creuset. Bryn kycklingen snabbt på alla sidor och lägg den sedan åt sidan.
-
5Lyft av kokosgrädden (den fasta delen av kokosmjölken) med en sked och lägg den i grytan och värm. Tillsätt currypasta, vitlök, ingefära och finhackat citrongräs och fräs i två till tre minuter.
-
6Tillsätt de finhackade limebladen, auberginskivor och sockerärtor. Häll i resten av kokosmjölken och kycklingbuljongen. Låt det sjuda i fem minuter, tillsätt sedan kycklingen och fortsätta koka i 3–5 minuter.
-
7Krydda såsen igen med salt, socker och limejuice. Rör slutligen ner thaibasilikan.
-
8Toppa thaigrytan med hackad koriander och cashewnötter och servera med jasminris.