- Kött
Ingredienser
- 1 msk hela korianderfrön, rostade
- 1 msk hela kumminfrön, rostade
- 1 stjälk citrongräs, skivad tunt
- 150 g konserverad rostad paprika, grovhackad
- 3 tsk chilipasta
- 30 g färsk ingefära, riven
- 3 vitlöksklyftor, grovhackade
- 2 tsk gurkmeja
- en nypa havssalt
- 1 lime, zest och saft
- 2 vårlökar, grovhackade (inkl. blasten)
- 2 msk kokosolja, smält
- 1 msk kokosolja
- 1 stor rödlök, skivad
- 800 g kycklingkött utan skinn från lår, tärnat
- 1 stor röd paprika, tärnad
- 1 burk kokosmjölk
- 1 msk lönnsirap
- 2 kaffir-limeblad
- 150 g sugar snaps eller sockerärtor
- Till servering
- 1 bit ingefära (en tumme lång) 6 blad thaibasilika
- 1 salladslök
- 1 chili
- Jasminris, se anvisning på förpackning
-
Gör så här
-
1Börja med att rosta koriander- och kumminfrön
-
2i en torr panna på låg till medelhög värme. Rör om regelbundet så att du inte bränner kryddorna och ta bort från värmen efter 2–3 minuter när du börjar känna aromen och de börjar poppa.
-
3Efter att du har rostat fröna kan du börja med currypastan. Lägg alla ingredienserna i en matberedare och kör tills allt har fått en jämn konsistens. Häll i 1–2 msk vatten om pastan behöver bli lösare och ställ sedan åt sidan så länge.
-
4Ha grytan på medelhög värme och värm kokosoljan tills den smälter. Häll sedan i löken och stek på svag värme i 5 minuter tills löken börjar mjukna. Lägg i kycklingbitarna och stek tills de har fått fin färg. Dela upp detta i omgångar om det behövs.
-
5Häll i den tärnade paprikan följt av den hemlagade currypastan. Låt steka i 2–3 minuter och rör om regelbundet så att det inte bränner fast och så
-
6att alla ingredienserna täcks ordentligt. Häll i
-
7kokosmjölken plus den tomma burken fylld med vatten och rör ihop alltsammans.
-
8Häll i lönnsirap och limeblad och låt koka upp. Låt småkoka under 20–30 minuter så att rätten reduceras, såsen tjocknar och kycklingen blir genomkokt. Under de sista 5 minuterna tillsätter du sugar snaps eller sockerärtor.
-
9När det är dags att servera skär du den skalade ingefärsbiten i tunna strimlor, hackar basilikabladen grovt och skivar salladslöken och chilin tunt. Strö över toppingen på kycklingcurryn och servera tillsammans med jasminris.