Tofu och grönsaker i sötsur sås

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Tofu och grönsaker i sötsur sås
Om du är tokig i asiatisk mat borde du prova tofu i sötsur sås. Rätten är nämligen spännande för både smaklökar och ögon och den är perfekt för dig som gärna vill laga vegetarisk mat. Huvudingrediensen i receptet är tofu, som är mättande och nyttigt eftersom innehållet av protein är högt. Just därför är tofu en bra ersättning för kött. Receptet är framtaget i samarbete med Maria, som står bakom Vanløse Blues.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna
  • 2 morötter, tunt strimlade
  • 1 röd paprika, strimlad
  • 1 msk tamari (påminner om soja men är ett glutenfritt alternativ som innehåller mindre salt)
  • 1 tsk sriracha (asiatisk chilisås, kan köpas i välsorterade livsmedelsbutiker)
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 4 msk äppelcidervinäger
  • 4 msk agavesirap
  • 2,5 dl färsk ananas, tärnad
  • 1 burk bambuskott, avrunna
  • 2 msk vatten
  • 1 msk majsstärkelse
  • 400 g tofu
  • 2 salladslökar, endast den gröna delen, tunt skivade
Till servering:
  • Kokt ris
  • Färsk koriander
  • Lime, skivad
  • Gör så här

  • 1
    Dela tofun på mitten
  • 2
    Lägg de två bitarna bredvid varandra mellan 2 skärbrädor med en ren handduk mellan
  • 3
    Lägg något tungt ovanpå – ev. en trave böcker eller en gjutjärnsgryta
  • 4
    Pressa tofun i 30 minuter
  • 5
    Skär tofun i tärningar
  • 6
    Värm grytan på medelhög värme
  • 7
    Tillsätt lite olja, lök, vitlök, paprika och morötter
  • 8
    Stek i ett par minuter
  • 9
    Tillsätt tamari och sriracha
  • 10
    Tillsätt grönsaksbuljong, äppelcidervinäger och agavesirap
  • 11
    Koka upp och låt småkoka i 15 minuter
  • 12
    Tillsätt ananas, salladslök, bambuskott och tofu
  • 13
    Blanda majsstärkelsen med vattnet och rör ned det i såsen
  • 14
    Låt såsen tjockna och smaka av med salt och peppar
  • 15
    Servera med kokt ris, färsk koriander och lime