Tomatpaj upside-down

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Tomatpaj upside-down
Denne skrøde tomattærte bages i støbejernspande, hvilket gør det muligt at tilberede fyldet og bage tærten i én pande.
HUVUDINGREDIENSER
  • Bröd och gryn
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Deg:
  • 100 g smör
  • 225 g vetemjöl
  • 50 g riven parmesan
  • 1 tsk hackad, färsk timjan
  • 1 äggula
Tomatfyllning:
  • 1 lök
  • 2 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 500 g plommontomater
  • 25 g smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3-4 kvistar timjan
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk socker
  • Salt och nymald peppar
  • Gör så här

  • 1
    Blanda ihop smör och mjöl, riven parmesan och timjan till en smulig deg.
  • 2
    Tillsätt äggula och kallt vatten och blanda tills degen går ihop.
  • 3
    Knåda ihop degen på köksbänken, forma den till en boll och lägg den i en skål.
  • 4
    Låt degen vila kallt i 30 minuter.
  • 5
    Gör under tiden tomatfyllningen.
  • 6
    Skär löken i tunna, fina klyftor. Hetta upp 2 msk smör och 1 msk olja i en gjutjärnspanna (23 cm) med gjutjärnshandtag och fräs löken tills den är genomskinlig.
  • 7
    Strö över 1 tsk socker, blanda och fortsätt steka tills löken är gyllenbrun.
  • 8
    Ta upp löken ur pannan och lägg den i en skål.
  • 9
    Torka av pannan.
  • 10
    Halvera tomaterna men låt 5 tomater vara hela.
  • 11
    Smält 25 g smör och 1 msk olja i pannan och fräs vitlöken tills den börjar dofta men utan att den tar färg.
  • 12
    Lägg tomaterna i pannan ihop med timjan och balsamvinäger och stek tills tomaterna mjuknar och sjunker ihop.
  • 13
    Strö över 1 tsk socker och stek i ytterligare 4-5 minuter.
  • 14
    Krydda med salt och peppar och fördela den stekta löken över tomaterna.
  • 15
    Sätt ugnen på 180° C.
  • 16
    Kavla ut degen på en mjölad bänk och lägg den över tomatfyllningen i pannan.
  • 17
    Skjut ned degen hela vägen runt kanten på pannan.
  • 18
    Ställ in pannan i ugnen och grädda tomatpajen i 25-30 minuter tills ytan är frasig och gyllenbrun.
  • 19
    Ta ut pannan och låt pajen svalna i 10-15 minuter.
  • 20
    Lägg en stor tallrik över pannan och vänd den.
  • 21
    Torka av pannan och låt tomatpajen glida tillbaka i pannan.
  • 22
    Servera pajen i pannan.