- Bröd och gryn
Ingredienser
- 100 g smör
- 225 g vetemjöl
- 50 g riven parmesan
- 1 tsk hackad, färsk timjan
- 1 äggula
- 1 lök
- 2 msk smör
- 1 msk olivolja
- 1 tsk socker
- 500 g plommontomater
- 25 g smör
- 1 msk olivolja
- 1 vitlöksklyfta
- 3-4 kvistar timjan
- 1 msk balsamvinäger
- 1 tsk socker
- Salt och nymald peppar
-
Gör så här
-
1Blanda ihop smör och mjöl, riven parmesan och timjan till en smulig deg.
-
2Tillsätt äggula och kallt vatten och blanda tills degen går ihop.
-
3Knåda ihop degen på köksbänken, forma den till en boll och lägg den i en skål.
-
4Låt degen vila kallt i 30 minuter.
-
5Gör under tiden tomatfyllningen.
-
6Skär löken i tunna, fina klyftor. Hetta upp 2 msk smör och 1 msk olja i en gjutjärnspanna (23 cm) med gjutjärnshandtag och fräs löken tills den är genomskinlig.
-
7Strö över 1 tsk socker, blanda och fortsätt steka tills löken är gyllenbrun.
-
8Ta upp löken ur pannan och lägg den i en skål.
-
9Torka av pannan.
-
10Halvera tomaterna men låt 5 tomater vara hela.
-
11Smält 25 g smör och 1 msk olja i pannan och fräs vitlöken tills den börjar dofta men utan att den tar färg.
-
12Lägg tomaterna i pannan ihop med timjan och balsamvinäger och stek tills tomaterna mjuknar och sjunker ihop.
-
13Strö över 1 tsk socker och stek i ytterligare 4-5 minuter.
-
14Krydda med salt och peppar och fördela den stekta löken över tomaterna.
-
15Sätt ugnen på 180° C.
-
16Kavla ut degen på en mjölad bänk och lägg den över tomatfyllningen i pannan.
-
17Skjut ned degen hela vägen runt kanten på pannan.
-
18Ställ in pannan i ugnen och grädda tomatpajen i 25-30 minuter tills ytan är frasig och gyllenbrun.
-
19Ta ut pannan och låt pajen svalna i 10-15 minuter.
-
20Lägg en stor tallrik över pannan och vänd den.
-
21Torka av pannan och låt tomatpajen glida tillbaka i pannan.
-
22Servera pajen i pannan.