Traditionell cannelé från Bordeaux

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Mer än två timmar. Mer än två timmar.
TILLAGNING
Under två timmar Under två timmar
ANTAL PERSONER
+10 +10
Traditionell cannelé från Bordeaux
Cannelén är en mjuk och delikat fransk delikatess med ett krämigt centrum och en god gyllenbrun yta som är mycket omtyckt världen över bland människor som älskar den franska gastronomin.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

TILL CANNELÉN
  • 5 dl standardmjölk
  • 1 vaniljstång, urskrapad
  • 125 g vetemjöl
  • 250 g socker
  • 3 äggulor
  • 60 g mörk rom
  • Smör eller non-stick spray, för smörjning
  • Gör så här

  • 1
    Koka upp mjölken ihop med de urskrapade vaniljfröna. Täck över och låt det svalna.
  • 2
    Blanda mjöl och socker i en skål och häll i den kylda mjölken. Tillsätt äggulorna och blanda med en grytsked. Tillsätt mörk rom. Sila och ställ in i kylen i 12 till 24 timmar.
  • 3
    Dagen efter, ta ut smeten ur kylen en timme innan bakning. Smörj fördjupningarna i Le Creuset Cannelé-form med rikligt med smör och fyll dem sedan med smeten till ¾.
  • 4
    Förvärm ugnen till 240 °C.
  • 5
    Grädda i 10 minuter på 240 °C sänk sedan temperaturen till 180°C och grädda 60 minuter.
  • 6
    Håll koll på canneléernas färg mot slutet av baktiden. Om de fortfarande är ljusa i färgen, grädda i ytterligare fem minuter.
  • 7
    Låt canneléerna svalna i formen. När de har svalnat, ta ur dem ur formen och njut.
  • 8
    Kockens tips: Smeten ska inte vispas för då kommer canneléerna svämma över i ugnen.