Tropisk paj med bränd maräng och kokos

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Tropisk paj med bränd maräng och kokos
Det här är en modern version av den klassiska citronpajen och med en smak som tar dig ända till tropikerna. Istället för den klassiska citronsmaken har den smaken av exotiska frukter som passionsfrukt och mango. Den dekoreras med delikata toppar av bränd maräng som garanterat kommer att imponera på dina gäster.
HUVUDINGREDIENSER
  • Ägg
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Tropisk curd:
  • 6 äggulor
  • 100 g socker
  • 4 dl blandad juice, t.ex. mango, passionsfrukt och apelsin
  • 45 g smör
  • 1 lime, saften och finrivet skal
  • 35 g majsstärkelse
Mördeg:
  • 200 g vetemjöl
  • 45 g kokosflingor
  • 100 g smör
  • 1 msk florsocker
  • 2–3 msk vatten
Maräng:
  • 2 äggvitor
  • 100 g socker
Till servering:
  • Finrivet skal från 1 lime
  • 20 g rostade kokoschips
  • Gör så här

  • 1
    Curd: Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt det smälta ihop på svag värme. Det får inte koka. När curden är tjock hälls den över på en kanna som försluts med plastfolie. Låt den svalna helt i kylskåpet.
  • 2
    Sätt ugnen på 200 °C.
  • 3
    Mördeg: Lägg vetemjöl, smör, florsocker och kokosflingor i en matberedare och blanda tills det har samma konsistens som ströbröd. Samla ihop degen med händerna och tillsätt vatten efter behov. Packa in i plastfolie och kyl degen i kylskåpet i 30 minuter.
  • 4
    Kavla ut den kalla degen på ett mjölat bakbord och klä stekpannan med den. Degen får gärna hänga ut lite över sidorna eftersom det förhindrar att den krymper ihop för mycket under gräddningen.
  • 5
    Nagga degen med en gaffel och lägg över en bit bakplåtspapper och fyll med ris eller bönor för att förgrädda. Grädda i 10 minuter.
  • 6
    Ta bort ris/bönor och bakplåtspapper och grädda i ytterligare 8 minuter. Låt pajen svalna något.
  • 7
    Häll den kylda curden i pajen och ställ den åt sidan medan du göra marängen.
  • 8
    Maräng: Vispa äggvitorna luftiga och häll sedan i sockret lite i taget medan du vispar. Marängsmeten ska vara fast och blank. Häll marängen i en spritspåse och spritsa ut små toppar över curden.
  • 9
    Strö över kokoschips och grädda pajen i ugnen i 15 minuter. Strö över rivet limeskal innan servering.
 
Tips:
Det går jättebra att göra curden dagen i innan.
 
 
Le Creuset