
Det här färgglada receptet ger ett vegetariskt tunnbröd bakat på vår BBQ Outdoor pizzaplattan. Sex olika grönsaker i lager ovanpå en färsk mandelpesto och kombinerad med getost för en lite annorlunda version av din vanliga grillade pizza. Den jämna värmefördelningen på den emaljerade pizzaplattan i gjutjärn gör att du får en krispig skorpa på några minuter. Det är ett smakrikt sätt att använda säsongens råvaror när du lagar mat utomhus.
HUVUDINGREDIENSER
- Bröd och gryn
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
Deg:
- 120 ml varmt vatten
- ½ tsk. socker
- ½ tsk. jäst
- 130 g vetemjöl plus ev extra
- ½ tsk salt
- 1 ½ tsk. olivolja
Mandel-ruccolapesto:
- 450 g ruccola
- 1 msk pressad citron
- 60 g rostad mandel
- 60 g riven parmesanost
- 1 ½ tsk. finhackad vitlök
- 2,5 dl olivolja
- 1 tsk salt
Tunnbröd:
- Semolina för ytan
- Olivolja
- ½ liten kokt rödbeta, tunt skivad
- 115 g ostronskivling
- 60 g körsbärstomater, halverade
- ½ röd paprika, tunt skivad
- 0,5 rödlök, tunt skivad
- 230 g ruccola
- 115 g getost, smulad
-
Gör så här
-
1Till degen: Häll vatten, socker och jäst i en mixerskål. Låt stå tills det kommer bubblor, ca. 5 minuter. Tillsätt mjöl och salt i skålen. Använd en degkrok för att blanda degen på medelhög till låg hastighet tills en boll bildas och lossar från skålens sidor i cirka 1 minut. 8-10 minuter. Om degen är för blöt och klibbig, tillsätt 1 msk mjöl och blanda tills den blandas, tillsätt mer om det behövs.
-
2Smörj en ren mixerskål med olivolja. Lägg degen i bunken och täck den löst med en våt trasa eller plastfolie. Låt degen jäsa tills den blivit dubbelt så stor, ca. 2 timmar. Eller så kan du täcka den och låta den stå över natten i kylen. Om du låter den jäsa över natten, ta ut den ur kylen och låt den nå rumstemperatur i 30 minuter innan du använder den.
-
3Till peston: Lägg ruccola, citronsaft, mandel, parmesan, vitlök, olivolja och salt i en mixer eller matberedare. Mixa på låg hastighet tills en grov pesto bildas. Ställ åt sidan.
-
4Till tunnbrödet: När du är redo att göra tunnbrödet, förvärm grillen eller ugnen till 260 °C. Strö mjöl på din arbetsyta. Kavla ut degen tills den är ca. 38 cm lång och 20 cm bred.
-
5Pensla pizzaplattan lätt med olivolja och strö över semolina. Lägg degen på pizzaplattan. Bred ut rucolapeston över degens yta och låt stå i ca. Lämna 2,5 cm fritt runt kanterna. Kanske behöver du bara lite av peston.
-
6Toppa peston med rödbetor, svamp, tomater, röd paprika, rödlök, ruccola och getost. Placera pizzaplattan på grillen (eller i ugnen), stäng locket och grädda tills påläggen mjuknat och degen är knaprig och brun, ca 15 minuter. 12 minuter.