Ugnsbakade tomater i olja

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
1-2 1-2
Ugnsbakade tomater i olja
Laga härlig mat med sommarens fräscha, smakrika tomater. Använd till exempel tomaterna i sallader, pastarätter eller på bröd med ost.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1,5 kg tomater, t.ex. plommon- och körsbärstomater
  • 2,5 dl olivolja, plus extra till glasburkarna
  • Klyftor från en hel vitlök
  • 1 tsk havssalt
  • Gör så här

  • 1
    Sätt ugnen på 120° C (vanlig ugn)
  • 2
    Tryck till alla vitlöksklyftor med baksidan av en tallrik så att de mosas lätt. Lägg vitlöken i en Le Creuset buffégryta (30 cm) tillsammans med tomater, olivolja och salt. Baka i ugnen i 1 timme och 30 minuter (utan lock).
  • 3
    Fördela tomater, vitlök och juice i en tätslutande glasburk och häll olivolja över så att det täcker. Förslut med ett lufttätt lock och förvara i kylskåp. Tomaterna håller sig i cirka en månad.
  • 4
    De är goda varma i sallader eller på bröd med mozzarella eller ricotta och oljan kan med fördel användas i dressingar.