- Grönsaker
Ingredienser
- 1,5 kg tomater, t.ex. plommon- och körsbärstomater
- 2,5 dl olivolja, plus extra till glasburkarna
- Klyftor från en hel vitlök
- 1 tsk havssalt
-
Gör så här
-
1Sätt ugnen på 120° C (vanlig ugn)
-
2Tryck till alla vitlöksklyftor med baksidan av en tallrik så att de mosas lätt. Lägg vitlöken i en Le Creuset buffégryta (30 cm) tillsammans med tomater, olivolja och salt. Baka i ugnen i 1 timme och 30 minuter (utan lock).
-
3Fördela tomater, vitlök och juice i en tätslutande glasburk och häll olivolja över så att det täcker. Förslut med ett lufttätt lock och förvara i kylskåp. Tomaterna håller sig i cirka en månad.
-
4De är goda varma i sallader eller på bröd med mozzarella eller ricotta och oljan kan med fördel användas i dressingar.