- Fågel
Ingredienser
- 1 hel kyckling
- 500 g fläskfärs
- 100 g torkade tranbär
- 50 g pistaschmandel
- ½ hackad lök
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 ägg
- 25 ml smält smör
- Salt och peppar
- 2 lökar skurna i klyftor att lägga på plåten
-
Gör så här
-
1Sätt ugnen på 190° C.
-
2Lägg fläskfärsen i en skål och tillsätt tranbär, pistaschmandel, hackad lök, vitlök, ägg och smält smör. Krydda med salt och peppar och blanda ihop ordentligt.
-
3Fyll kycklingen med en del av blandningen. Se till att skinnet täcker köttet helt och gnid in kycklingen utvändigt med salt och peppar. Skjut in de små vingarna under kroppen på kycklingen och bind ihop lårbenen med lite snöre.
-
4Lägg kycklingen i en djup bakplåt och lägg lökklyftorna runt kycklingen.
-
5Rulla resten av fyllningen till köttbullar och lägg även dem runt kycklingen. Droppa lite olivolja över alltihop och ställ därefter in plåten i den varma ugnen. Stek i 1 – 1 ½ timme eller tills kycklingen är gyllenbrun och genomstekt.
-
6Servera kycklingen med de stekta lökklyftorna och köttbullarna.