- Frukt
Ingredienser
- 4 plommon
- 150 g finkornigt strösocker och ytterligare 2 msk att strö över
- 3 stora ägg från frigående hönor
- 5 ml vaniljpasta
- 150 g smör
- 200 g hackad vit choklad
- 240 g vetemjöl
- 7 mlbakpulver
- 125 ml mjölk
- 5 g timjanblad
- Vispgrädde med yoghurt, till servering
-
Gör så här
-
1Förvärm ugnen till 180 °C/160 °C varmluftsugn/gasmärke 4.
-
2Täck Le Creusets 24 cm kvadratiska bakform med bakplåtspapper och spraya med matlagningsspray.
-
3Förbered plommonen genom att dela dem på mitten och ta bort kärnorna. Dela på mitten och skär i tunna,jämna skivor. Strö 1 matsked socker på botten av den klädda formen, varva plommonskivorna iraka linjer, något överlappande tills ytan är helt täckt. Strö resterande1 msk socker över plommonen.
-
4För att göra kaksmeten, vispa ägg, socker och vanilj till en ljus och tjock smet. Smält smöret och chokladen i enmedelstor skål i mikrovågsugnen i korta omgångar, rör om vid varjeintervall för att säkerställa att chokladen inte bränns.
-
5Sikta mjöl och bakpulver. Vänd ner de torra ingredienserna i socker- och äggblandningen så att detblandas. Tillsätt långsamt det smälta smöret och chokladen, följt av mjölken och timjan. Vispa tills det precis harblandats.
-
6Häll blandningen i formen och grädda i 50–60 minuter tills den är gyllene och genomstekt. Efter 40 minuter, täckmed folie för att undvika att den övre delen blir för brun.
-
7Ta ut ur ugnen och låt svalna på ett Le Creuset-galler med kakan kvar i formen. När densvalnat, ta ut kakan och servera varm med vispgrädde med yoghurt.