Upp- och nervänd plommonkaka

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under två timmar Under två timmar
ANTAL PERSONER
8-10 8-10
Upp- och nervänd plommonkaka
Den här kakan kommer säkerligen att bli en favorit i ditt hem och den är ett bra sätt att använda överblivna plommon.
HUVUDINGREDIENSER
  • Frukt
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 4 plommon
  • 150 g finkornigt strösocker och ytterligare 2 msk att strö över
  • 3 stora ägg från frigående hönor
  • 5 ml vaniljpasta
  • 150 g smör
  • 200 g hackad vit choklad
  • 240 g vetemjöl
  • 7 mlbakpulver
  • 125 ml mjölk
  • 5 g timjanblad
  • Vispgrädde med yoghurt, till servering
  • Gör så här

  • 1
    Förvärm ugnen till 180 °C/160 °C varmluftsugn/gasmärke 4.
  • 2
    Täck Le Creusets 24 cm kvadratiska bakform med bakplåtspapper och spraya med matlagningsspray.
  • 3
    Förbered plommonen genom att dela dem på mitten och ta bort kärnorna. Dela på mitten och skär i tunna,jämna skivor. Strö 1 matsked socker på botten av den klädda formen, varva plommonskivorna iraka linjer, något överlappande tills ytan är helt täckt. Strö resterande1 msk socker över plommonen.
  • 4
    För att göra kaksmeten, vispa ägg, socker och vanilj till en ljus och tjock smet. Smält smöret och chokladen i enmedelstor skål i mikrovågsugnen i korta omgångar, rör om vid varjeintervall för att säkerställa att chokladen inte bränns.
  • 5
    Sikta mjöl och bakpulver. Vänd ner de torra ingredienserna i socker- och äggblandningen så att detblandas. Tillsätt långsamt det smälta smöret och chokladen, följt av mjölken och timjan. Vispa tills det precis harblandats.
  • 6
    Häll blandningen i formen och grädda i 50–60 minuter tills den är gyllene och genomstekt. Efter 40 minuter, täckmed folie för att undvika att den övre delen blir för brun.
  • 7
    Ta ut ur ugnen och låt svalna på ett Le Creuset-galler med kakan kvar i formen. När densvalnat, ta ut kakan och servera varm med vispgrädde med yoghurt.