- Mjölkprodukter
Ingredienser
- 1 l grädde
- 1 vaniljstång eller 10 ml vaniljessens
- 16 äggulor
- 150 g socker
- ennypa salt
- 150 g socker
- 50 ml vatten
-
Gör så här
-
1Förvärm ugnen till 140 °C/120 °C varmluftsugn/gasmärke 3.
-
2Smörj Le Creusets Le Creusets 28 cm vågiga pajform.
-
3Värm grädden med en bit vaniljstång eller vaniljessens.
-
4Rör ihop äggulorna och sockret. Vispa inte för hårt, det får inte finnas något skum.
-
5Ta bort vaniljstången och rör ner den varma grädden försiktigt och sakta i äggulorna.
-
6Lägg blandningen i en gryta på låg värme och rör om tills vaniljsåsen är varm när du vidrör den.Värm inte för mycket, då blir den grynig.
-
7Häll blandningen i den vågiga pajformen. Ställ den i ett vattenbad, täckmed folie eller en ugnsplåt och tillaga vaniljsåsen i cirka en och en halv timme eller tills den precis stelnat.
-
8Kyl tills den har stelnat helt.
-
9Sätt en Le Creuset-gryta på låg värme och karamellisera strösockret långsamt. Var noga med att hållaett öga på grytan eftersom sockret snabbt kan brännas. När sockret har en mörk kolafärg, häll det snabbt och försiktigt på bakplåtspapper av silikon eller silikapapper. Bred ut kolan med en spatel för att skapa enlätt rund form som passar till toppen av vaniljpajen. Låt karamellen stelna i rumstemperaturoch svalna helt.