Vegansk ärtdipp

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
1-2 1-2
Vegansk ärtdipp
Den här snabba och enkla dippen kan göras upp till två dagar i förväg och förvaras i kylen tills den ska serveras. Den är både vegansk och mångsidig!
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 200 g frysta ärtor
  • 1 ekologisk lime
  • 1–2 matskedar tahini (sesampasta)
  • ½-1 vitlöksklyfta (valfritt)
  • 1 näve färsk koriander
  • 1 tsk salt
  • Cayenpeppar
  • Gör så här

  • 1
    Häll kokande vatten över ärtorna och låt dem stå några minuter. Häll av vattnet och skölj ärtorna i kallt vatten.
  • 2
    Tvätta limen noggrant och gnugga den torrt. Riv zesten fint och pressa ur limejuicen.
  • 3
    När ärtorna har svalnat, puréa dem med limesaften, lite limezest, tahini, vitlök och koriander i en mixer eller med en stavmixer. Krydda med salt och cayennepeppar, strö över resten av limezesten och servera i Le Creuset 200 ml ramekiner i stengods.
  • 4
    Kockens tips: Den veganska dippen smakar bra med knapriga grönsaksskivor eller på små rostade ciabattaskivor som pålägg till en ärtbruschetta. Du kan byta ut sesampastan mot solrosfrö-, cashew-, mandel- eller jordnötssmör. Koriander och lime kan också bytas ut mot basilika och citron. Du kan laga dippen 1–2 dagar i förväg och förvara den i en lufttät burk (med ett lager olivolja ovanpå) i kylen.