- Grönsaker
Ingredienser
- 200 g frysta ärtor
- 1 ekologisk lime
- 1–2 matskedar tahini (sesampasta)
- ½-1 vitlöksklyfta (valfritt)
- 1 näve färsk koriander
- 1 tsk salt
- Cayenpeppar
-
Gör så här
-
1Häll kokande vatten över ärtorna och låt dem stå några minuter. Häll av vattnet och skölj ärtorna i kallt vatten.
-
2Tvätta limen noggrant och gnugga den torrt. Riv zesten fint och pressa ur limejuicen.
-
3När ärtorna har svalnat, puréa dem med limesaften, lite limezest, tahini, vitlök och koriander i en mixer eller med en stavmixer. Krydda med salt och cayennepeppar, strö över resten av limezesten och servera i Le Creuset 200 ml ramekiner i stengods.
-
4Kockens tips: Den veganska dippen smakar bra med knapriga grönsaksskivor eller på små rostade ciabattaskivor som pålägg till en ärtbruschetta. Du kan byta ut sesampastan mot solrosfrö-, cashew-, mandel- eller jordnötssmör. Koriander och lime kan också bytas ut mot basilika och citron. Du kan laga dippen 1–2 dagar i förväg och förvara den i en lufttät burk (med ett lager olivolja ovanpå) i kylen.