
Vanligtvis tillagas den här klassiska franska maträtten, cassoulet, med fågel men denna variant innehåller bara läckra grönsaker och tofu. Det betyder att rätten är vegansk och därför mycket klimatsmart.
Receptet är framtaget i samarbete med Ren Mat.
HUVUDINGREDIENSER
- Grönsaker
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 400 g tofu eller tempeh, skuret i munsbitar
- 1 msk olivolja
- 1 stor lök, finhackad
- 5 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 stjälkar selleri, tärnade
- 2 morötter, tärnade
- 600 g pumpa, t.ex. hokkaido, tärnad
- 200 g svamp, t.ex. kantarell eller champinjon, skurna i munsbitar
- 1 dl rödvin (kan uteslutas)
- 3 burkar vita bönor/smörbönor, avrunna och sköljda
- 2 tomater, grovhackade
- 2 lagerblad
- 1 msk färsk salvia, hackad
- 2 msk färsk timjan, hackad
- 2 msk färsk persilja, hackad
- Salt och peppar
-
Gör så här
-
1Värm upp gjutjärnsgrytan på spisen och häll i olivolja. Stek tofu/tempeh tills den är gyllene på alla sidor
-
2Tillsätt lök, vitlök, selleri, morot, pumpa och salt och peppar. Stek ytterligare några minuter tills löken är mjuk. Häll i svampen och vin och stek några minuter till
-
3Häll i bönor, tomater, lagerblad, salvia, timjan och persilja och låt koka upp. Om rätten är för torr kan du hälla i lite vatten. Tillaga i ytterligare 15 minuter
-
4Smaka av med salt och peppar och servera med bröd