Vegansk poké bowl med wasabidressing och tempeh-spett

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
1-2 1-2
Vegansk poké bowl med wasabidressing och tempeh-spett
Du känner säkert till den hawaiianska maträtten, poké bowl, från sociala medier. Rätten kallas ofta ”sushi i en skål”, eftersom den traditionellt består av rå fisk, färska grönsaker och ris, men kan varieras på otaligt många sätt. Vår version är vegansk och innehåller svart ris, som ger rätten ett spännande färgspel, kryddig dressing och tempeh, som är ett välsmakande alternativ till kött. En rätt som är inbjudande för både ögonen och smaklökarna. Receptet är framtaget i samarbete med Maria, som står bakom Vanløse Blues.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 handfull broccoli, i mindre buketter och ångkokt
  • 1 dl svart ris, kokt
  • 2 dl spetskål, finskuren
  • 1 morot, strimlad
  • ¼ gurka, i skivor
  • 1 dl färsk ananas, i skivor
  • 2 msk böngroddar
  • Kimchi, efter smak (kan köpas i asiatiska livsmedelsbutiker)
  • Tång, efter smak (kan köpas i asiatiska livsmedelsbutiker)
  • Sesamfrön
Wasabidressing:
  • 1 tsk wasabipasta (kan köpas i asiatiska livsmedelsbutiker)
  • 1 tsk rostad sesamolja
  • 1 msk tamari (påminner om soja, men är ett glutenfritt alternativ som också innehåller mindre salt)
  • 1 lime, pressad saft
Tempeh-spett:
  • 100 g tempeh, i skivor (en sojabönsprodukt med högt proteininnehåll som påminner om tofu och används som ersättning för kött)
  • 1 tsk sriracha (asiatisk chilisås, kan köpas i välsorterade livsmedelsbutiker)
  • 1 msk tamari
  • 1 lime, pressad saft
  • Gör så här

  • 1
    Dela broccolin i mindre buketter. Ångkoka broccolin till den är mjuk och ställ den åt sidan.
  • 2
    Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Ställ åt sidan. Vispa ihop alla ingredienser till dressingen, och smaka av med salt och peppar.
  • 3
    Häll dressingen på en flaska eller i en liten kanna.
  • 4
    Rör ihop limesaft, tamari och sriracha, och marinera tempeh-skivorna i 10 minuter.
  • 5
    Sätt tempeh-skivorna på träspett och grilla dem på grillpannan i 3–4 minuter.
  • 6
    Lägg upp alla råa och tillagade grönsaker, det kokta riset, ananasen, tången och kimchin i en skål.
  • 7
    Strö över sesamfrön.
  • 8
    Servera med tempeh-spett och wasabidressing.