
Garam masala är en kryddblandning som finns i många lokala varianter. Den består oftast av pepparkorn, nejlikor, kanel, muskotnöt, svarta och gröna kardemummakapslar, lagerblad och spiskummin. Det finns bra blandningar i handeln, men det går även att kombinera och stöta sin egen blandning. Kom ihåg att rosta kryddorna innan de stöts i morteln så att de eteriska oljorna kan tränga ut och ge ännu mer smak. Gör gärna en raita till den här rätten. Det svalkar när chilin bränner för mycket på tungan.
HUVUDINGREDIENSER
- Grönsaker
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 500 g potatis – skalad och grovt tärnad
- 1 blomkålshuvud
- 3 lökar
- 6 vitlöksklyftor
- 1 grön chili
- 2 msk riven ingefära
- 1 msk olja
- 25 g smör
- 1 msk mald gurkmeja
- 1½ msk garam masala
- 1½ tsk mald koriander
- 3 mogna tomater
- 3 dl grönsaksbuljong
- 1½ dl grädde
- 100 g cashewnötter
- Myntablad för dekorering
Raita:
- ¼ gurka
- ½ mango
- 2 msk finhackad koriander
- 2 msk finhackad mynta
- 3 dl neutral yoghurt
- 1 tsk riven ingefära
- 1 tsk mald koriander
- Salt och peppar
-
Gör så här
-
1Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är al dente.
-
2Dela blomkålen i buketter och finhacka lök, vitlök, chili och ingefära.
-
3Sautera lök, chili och ingefära i smör och olja i en traktörpanna tills löken är glansig och genomskinlig.
-
4Tillsätt sedan de stötta kryddorna och stek dem tills de börjar dofta. Tillsätt hackade tomater och fond. Låtsmåkoka i ca 15 minuter.
-
5Vänd sedan ned grädde, potatis och blomkål i pannan.
-
6Låt småkoka tills blomkålen mjuknat.
-
7Smaka av med salt och peppar och avsluta med att strö över cashewnötter och myntablad.
-
8Raita: Finhacka gurka, mango och örter. Blanda ihop med yoghurten. Smaka av med ingefära, mald koriander, salt och peppar.