- Ris och gryn
Ingredienser
- 1 msk spansk jungfruolivolja
- 1 stor silverlök, tärnad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 liten grön paprika, tärnad
- 1 liten röd paprika, tärnad
- 1 msk rökt paprikapulver
- 1 msk torkade blandade örter
- 1 msk tomatpuré på soltorkade tomater
- 300 g paellaris
- 1 l varm grönsaksbuljong, en nypa saffran
- 1 burk krossade tomater (400 g)
- 140 g frysta ärtor
- 100 g frysta brytbönor
- Havssalt och krossad svartpeppar
-
Gör så här
-
1Sätt paellapannan på medelhög värme, häll i oljan och värm försiktigt. Häll i lök och stek i 5 minuter tills löken börjar mjukna och häll sedan i vitlöken och stek i ytterligare 1 minut.
-
2Lägg i den tärnade paprikan i pannan innan du strör över paprikapulver och blandade örter. Låt kryddorna stekas i 1–2 minuter, rör om hela tiden så att de inte bränner fast.
-
3Rör ner tomatpurén på soltorkade tomater följt av paellariset. Rör om väl så att allt ris täcks av kryddblandningen.
-
4Häll i 800 ml av buljongen följt av saffran och lite salt och peppar. Häll i de krossade tomaterna, rör ihop alla ingredienser och låt allt småkoka i 20 minuter på medelhög till låg värme. Rör om regelbundet.
-
5Efter 10 minuter rör du i de resterande 200 ml av buljongen. Efter
-
615 minuters tillagning häller du i ärtor och brytbönor i den nästan färdigkokta paellan. När ärtor och bönor har tinats och riset är mjukt, men fortfarande har lite tuggmotstånd, tar du bort paellan från värmen. Krydda igen vid behov.
-
7Traditionellt låter du paellan vila i 5 minuter innan du serverar den direkt på bordet och låter alla ta för sig!