Vegetarisk paella

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Vegetarisk paella
Paella är en spansk risrätt som ursprungligen kommer från Valencia. Dess popularitet och spridning har gjort paellan till lite av Spaniens nationalrätt, även om spanjorerna själva främst associerar maträtten med Valencia- regionen. En traditionell paella innehåller kyckling, kanin och andra typiska ingredienser från medelhavsköket. Här har vi skapat en utsökt vegetarisk risrätt där du kan, om du vill, lägga till det kött eller skaldjur du föredrar.
HUVUDINGREDIENSER
  • Ris och gryn
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 msk spansk jungfruolivolja
  • 1 stor silverlök, tärnad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 liten grön paprika, tärnad
  • 1 liten röd paprika, tärnad
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 msk torkade blandade örter
  • 1 msk tomatpuré på soltorkade tomater
  • 300 g paellaris
  • 1 l varm grönsaksbuljong, en nypa saffran
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • 140 g frysta ärtor
  • 100 g frysta brytbönor
  • Havssalt och krossad svartpeppar
  • Gör så här

  • 1
    Sätt paellapannan på medelhög värme, häll i oljan och värm försiktigt. Häll i lök och stek i 5 minuter tills löken börjar mjukna och häll sedan i vitlöken och stek i ytterligare 1 minut.
  • 2
    Lägg i den tärnade paprikan i pannan innan du strör över paprikapulver och blandade örter. Låt kryddorna stekas i 1–2 minuter, rör om hela tiden så att de inte bränner fast.
  • 3
    Rör ner tomatpurén på soltorkade tomater följt av paellariset. Rör om väl så att allt ris täcks av kryddblandningen.
  • 4
    Häll i 800 ml av buljongen följt av saffran och lite salt och peppar. Häll i de krossade tomaterna, rör ihop alla ingredienser och låt allt småkoka i 20 minuter på medelhög till låg värme. Rör om regelbundet.
  • 5
    Efter 10 minuter rör du i de resterande 200 ml av buljongen. Efter
  • 6
    15 minuters tillagning häller du i ärtor och brytbönor i den nästan färdigkokta paellan. När ärtor och bönor har tinats och riset är mjukt, men fortfarande har lite tuggmotstånd, tar du bort paellan från värmen. Krydda igen vid behov.
  • 7
    Traditionellt låter du paellan vila i 5 minuter innan du serverar den direkt på bordet och låter alla ta för sig!
 
Kockens tips:
Föredrar du en version med skaldjur eller kött? Häll i blandade fisk och skaldjur under de sista 10 minuterna av tillagningen eller tills det blir genomkokt. För kött såsom kyckling eller kanin, lägger du i detta i pannan under steg 2 för att först bryna det och fortsätt sedan med att hälla i kryddor och ris.
 
 
Le Creuset