Ingredienser
- 300 g socker
- 300 g osaltat smör, tempererat
- 6 ägg från frigående höns
- 300 g självjäsande mjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 45 ml mjölk
- 600 ml färsk vispgrädde
- 5 msk florsocker, siktat
- 125 ml aprikosmarmelad
- 4-6 persikor, halverade, skivade och delade i kvartar
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 170 °C. Smörj en 26 cm springform från Le Creuset och lägg bakplåtspapper i botten.
-
2För att göra tårtbottnarna, lägg socker och smör i skålen till en matberedare, sätt på en flat visp och mixa tills blandningen blir blek. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning, vispa ordentligt efter varje ägg. Tillsätt de siktade torra ingredienserna, blanda ihop dem till en jämn smet på låg hastighet och tillsätt mjölken.
-
3Häll smeten i en form med bakplåtspapper och grädda i 45-50 minuter, eller tills inget fastnar på en sticka/gaffel när den sticks in i kakan. Lägg den på ett galler för att svalna. Låt kakan svalna helt Skärs på mitten efter kylning. Vispa grädden och tillsätt florsocker.
-
4Lägg den första tårtbottnen på ett Le Creuset tårtfat och bred på marmelad. Toppa med en tredjedel av den vispade grädden och fördela jämnt. Lägg den andra tårtbotten ovanpå, och lägg resten av den vispade grädden ovanpå kakan. Toppa med de skivade och kvartade persikorna.
-
5Topptips: Se till att alla ingredienser har rumstemperatur. För att göra en större sockerkaka, dubbla receptet men grädda en del i taget i springformen. Använd de två lagren till smörgåsen på din tårta.