Victoria Spongecake med persikor och aprikoser

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 1 timme Under 1 timme
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
8-10 8-10
Victoria Spongecake med persikor och aprikoser
En god Victoria Spongecake är en oemotståndlig tårta, och vår version av denna klassiska dessert är inget undantag. Du kan ersätta de färska persikorna med inlagda och minska sockerlagen tills den blir till sirap. Denna sirap kan ringlas över tårtan eller användas för att breda ut på tårtbottnarna för att ge en extra dimension.
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 300 g socker
  • 300 g osaltat smör, tempererat
  • 6 ägg från frigående höns
  • 300 g självjäsande mjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 45 ml mjölk
För tårtfyllning och dekoration:
  • 600 ml färsk vispgrädde
  • 5 msk florsocker, siktat
  • 125 ml aprikosmarmelad
  • 4-6 persikor, halverade, skivade och delade i kvartar
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 170 °C. Smörj en 26 cm springform från Le Creuset och lägg bakplåtspapper i botten.
  • 2
    För att göra tårtbottnarna, lägg socker och smör i skålen till en matberedare, sätt på en flat visp och mixa tills blandningen blir blek. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning, vispa ordentligt efter varje ägg. Tillsätt de siktade torra ingredienserna, blanda ihop dem till en jämn smet på låg hastighet och tillsätt mjölken.
  • 3
    Häll smeten i en form med bakplåtspapper och grädda i 45-50 minuter, eller tills inget fastnar på en sticka/gaffel när den sticks in i kakan. Lägg den på ett galler för att svalna. Låt kakan svalna helt Skärs på mitten efter kylning. Vispa grädden och tillsätt florsocker.
  • 4
    Lägg den första tårtbottnen på ett Le Creuset tårtfat och bred på marmelad. Toppa med en tredjedel av den vispade grädden och fördela jämnt. Lägg den andra tårtbotten ovanpå, och lägg resten av den vispade grädden ovanpå kakan. Toppa med de skivade och kvartade persikorna.
  • 5
    Topptips: Se till att alla ingredienser har rumstemperatur. För att göra en större sockerkaka, dubbla receptet men grädda en del i taget i springformen. Använd de två lagren till smörgåsen på din tårta.