- Frukt
Ingredienser
- 250 g rabarber
- 1 vaniljstång
- 125 g syltsocker
- 1 ekologisk citron
- Lätt crème fraiche, 15 %
- 90 g smör
- 90 g vit choklad
- 40 g ljust rörsocker
- 40 g vetemjöl
- Knivsudd salt
- 2 ägg
- 40 g mandelspån
-
Gör så här
-
1Rabarbermarmelad:
-
2Skölj rabarbern och skär den i bitar på 2–3 cm och lägg dem i en gryta. Skär inte av roten eftersom den innehåller mycket smak.
-
3Dela vaniljstången på längden och skrapa försiktigt ur vaniljfröna. Blanda sedan fröna med lite av sockret.
-
4Lägg vaniljstång, vaniljsocker, socker, skal och pressad saft av citron i grytan med rabarber. Koka upp det hela och låt koka sakta tills rabarberna är mjuka och vätskan har kokat in.
-
5Rabarbermarmeladen håller sig 2–3 veckor i kylskåpet.
-
6Vit brownie:
-
7Smält smör och vit choklad tillsammans i en gryta.
-
8Vispa sedan ägg och socker ljust och luftigt och vänd försiktigt ned smörblandningen.
-
9Sikta i mjöl och salt och blanda försiktigt ihop allt.
-
10Häll smeten i grytan, strö över mandelspån och grädda bottnen i 180 grader varmluft i ca 15–20 minuter.
-
11Låt bottnen svalna innan kakan serveras med rabarbermarmelad och crème fraiche.