Ingredienser
- 200 g blandade, frysta bär
- Saft från 1 citron
- 1 msk farinsocker
- 300 g vita chokladknappar eller hackad choklad
- 465 ml grädde
- 3 msk socker
- Skalet från 1 citron
- 3 äggulor (spara 1 äggvita till de kristalliserade bären)
- 1 tsk vaniljpasta
- En nypa salt
- 100 g socker
- 1 äggvita (sparas från gulorna)
- Olika bär och örter efter eget val
-
Gör så här
-
1Så här gör du bärkompotten: Lägg alla ingredienser i en liten gryta och rör om. Sjud i 5-10 minuter tills den tjocknat något. Ta bort från värmen och mixa tills den är helt slät. Ställ in i kylen för att svalna helt innan du använder.
-
2Så här gör du moussen: Smält 90 ml grädde och chokladen på låg värme. Tillsätt vanilj och skal av 1 citron. Vispa ihop äggulor och socker tills blandningen är ljus och fluffig. Tempera den varma chokladen och grädden i de vispade äggulorna tills de blandas. Vispa resten av grädden (375 ml) tills moussen bildar mjuka toppar. Tillsätt en klick grädde till chokladblandningen och vispa tills den blandas. Vänd ner resten av grädden i två omgångar tills den är jämn (undvik att överblanda).
-
3Fyll varje Le Creuset ramekin halvvägs med mousseblandningen. Lägg en stor matsked av den kylda kompotten i mitten av varje mousse. Avsluta sedan med den resterande moussen. Ställ den i kylen för att stelna över natten.
-
4Så här gör du de kristalliserade bären: Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Vispa äggvitorna lite. Lägg sockret i en separat skål. Använd en pensel för att applicera ett tunt lager äggvita på ytan av bären. Vänd sedan omedelbart bären i socker. Lägg de sockrade bären och örterna på en bakplåt med bakplåtspapper och upprepa processen med resten av bären och örterna. Låt de sockrade bären och örterna torka avtäckta på en varm plats i köket. När de är torra förvarar du dem i en lufttät behållare tills du behöver dem. Undvik att ställa dem i kylen.