Vit chokladmousse med citron och kristalliserade bär

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Vit chokladmousse med citron och kristalliserade bär
Denna eleganta dessert består av en utsökt vit chokladmousse med färsk citron som omsluter en härlig kärna av bär. Toppad med kristalliserade bär för en explosion av färg och sötma.
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Till bärkompotten
  • 200 g blandade, frysta bär
  • Saft från 1 citron
  • 1 msk farinsocker
Till moussen
  • 300 g vita chokladknappar eller hackad choklad
  • 465 ml grädde
  • 3 msk socker
  • Skalet från 1 citron
  • 3 äggulor (spara 1 äggvita till de kristalliserade bären)
  • 1 tsk vaniljpasta
  • En nypa salt
Till de kristalliserade bären
  • 100 g socker
  • 1 äggvita (sparas från gulorna)
  • Olika bär och örter efter eget val
  • Gör så här

  • 1
    Så här gör du bärkompotten: Lägg alla ingredienser i en liten gryta och rör om. Sjud i 5-10 minuter tills den tjocknat något. Ta bort från värmen och mixa tills den är helt slät. Ställ in i kylen för att svalna helt innan du använder.
  • 2
    Så här gör du moussen: Smält 90 ml grädde och chokladen på låg värme. Tillsätt vanilj och skal av 1 citron. Vispa ihop äggulor och socker tills blandningen är ljus och fluffig. Tempera den varma chokladen och grädden i de vispade äggulorna tills de blandas. Vispa resten av grädden (375 ml) tills moussen bildar mjuka toppar. Tillsätt en klick grädde till chokladblandningen och vispa tills den blandas. Vänd ner resten av grädden i två omgångar tills den är jämn (undvik att överblanda).
  • 3
    Fyll varje Le Creuset ramekin halvvägs med mousseblandningen. Lägg en stor matsked av den kylda kompotten i mitten av varje mousse. Avsluta sedan med den resterande moussen. Ställ den i kylen för att stelna över natten.
  • 4
    Så här gör du de kristalliserade bären: Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Vispa äggvitorna lite. Lägg sockret i en separat skål. Använd en pensel för att applicera ett tunt lager äggvita på ytan av bären. Vänd sedan omedelbart bären i socker. Lägg de sockrade bären och örterna på en bakplåt med bakplåtspapper och upprepa processen med resten av bären och örterna. Låt de sockrade bären och örterna torka avtäckta på en varm plats i köket. När de är torra förvarar du dem i en lufttät behållare tills du behöver dem. Undvik att ställa dem i kylen.
 
De kristalliserade bären kan förvaras i upp till två dagar i en lufttät behållare.
Servera moussen med lite smulad mördeg för extra textur och crunch.
 
 
Le Creuset