Zucchinibröd i gjutjärnspanna

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
8-10 8-10
Zucchinibröd i gjutjärnspanna
Det är nog inte många som associerar en gjutjärnspanna med bakning. Inte desto mindre passar detta mångsidiga köksredskap utmärkt till detta ändamål. På samma sätt som grytan, bildar gjutjärnspannan en hård skorpa på bakverket som gör att fukten bevaras och inkråmet blir mjukt och saftigt. Ge gjutjärnspannan nytt liv och prova ett zucchinibröd.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 7 dl kallt vatten
  • 20 g jäst
  • 900 g ekologiskt vetemjöl
  • 100 g ekologiskt fullkornsvetemjöl
  • 20 g salt
  • 1 liten grön zucchini, skuren i 1 cm skivor
  • 1 liten gul zucchini, skuren i 1 cm skivor
  • Olivolja
  • 100 g getost
  • 1 msk färsk timjan
  • 1 nypa flingsalt
  • Gör så här

  • 1
    Häll vattnet i en skål, tillsätt jästen och rör om tills jästen löst upp sig. Tillsätt sedan mjöl och salt. Knåda degen i 10–12 minuter.
  • 2
    Låt degen jäsa till dubbel storlek. Blöt händerna och slå ned degen. Låt degen återigen jäsa till dubbel storlek.
  • 3
    Sätt ugnen på 210 °C.
  • 4
    Lägg bakplåtspapper i botten på pannan och häll över lite olivolja. Slå ned degen på samma sätt som förut och lägg den i pannan.
  • 5
    Vänd zucchiniskivor i 1 msk olivolja och krydda med salt och peppar.
  • 6
    Tryck ned zucchiniskivorna i degen med 1 cm mellanrum. Låt degen efterjäsa i 30–40 minuter och tryck ned zucchiniskivorna längre ned i degen med jämna mellanrum.
  • 7
    Lägg till sist bitar av getost runt omkring på brödet. Strö över timjan och flingsalt och ringla över lite olivolja.
  • 8
    Baka brödet i 30–35 minuter, tills ytan är frasig och gyllenbrun.