Citronkaka med pistagenötter

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Citronkaka med pistagenötter
Vacker, nötig och söt – denna citronkaka skapar känslan av en trädgårdsfest en varm vårdag. För den sista touchen, garnera med citronglasyr och hackade pistagenötter.
HUVUDINGREDIENSER
  • Bröd och gryn
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Till citronkakan:
  • Skal och saft från 2 pressade citroner
  • 240 g vetemjöl med låg glutenhalt
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • ½ tsk fint salt
  • 120 g smör, rumstempererat
  • 200 g socker (gärna fint)
  • 3 stora ägg
  • 125 ml citronsaft
  • 125 ml mjölk
  • 50 g pistagenötter, rostade och grovhackade, plus extra till servering
Till citronsirapen:
  • 150 g socker
  • Saft från 3 citroner plus saften till kaksmeten
  • 125 ml vatten
Till citronglasyren:
  • 150 g florsocker
  • 30 ml mjölk
  • Skalet från 1 citron
  • Gör så här

  • 1
    Förvärm ugnen till 180°C / 160°C varmluft
  • 2
    Till citronsirapen, lägg socker och saft från 3 citroner i en gryta med vatten och koka upp. Sänk värmen och låt det puttra på svag värme i 10 minuter.
  • 3
    Till citronglasyren siktar du florsockret i en medelstor skål, tillsätt mjölken långsamt och blanda tills du har slät glasyr. Tillsätt skalet från 1 citron, blanda och ställ åt sidan.
  • 4
    Smörj en Le Creuset 23 cm brödform i gjutjärn. Sikta samman mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt och ställ åt sidan. Lägg socker och citronskal i en skål och blanda skalet med sockret för att få ut maximal smak.
  • 5
    Vispa smör, socker och citronskal med en elektrisk handmixer tills det är fluffigt och ljust i färgen. Tillsätt äggen ett i taget och kom ihåg att röra om ordentligt efter varje ägg för att blanda in dem ordentligt i blandningen. Tillsätt mjölblandningen följt av mjölk och citronsaft och vispa tills det blandas. Vänd till sist ner de hackade pistagenötterna i blandningen.
  • 6
    Häll smeten i den förberedda brödformen och grädda i 45 minuter, tills den är lätt gyllene och inget fastnar när man sticker in en sticka. Ta ut ur ugnen och häll över den avsvalnade citronsirapen.
  • 7
    Låt svalna helt innan du tar ur brödformen och ringla över citronglasyr. Strö över extra hackade pistagenötter om du vill.