Ingredienser
- 450 g vetemjöl med låg glutenhalt
- 2 tsk rökt havssalt
- 2 tsk timjan
- 50 g socker
- 10 g torrjäst
- 100 ml mjölk
- 4 stora ägg plus 1 extra till pensling
- 190 g smör i tärningar, rumstempererat
-
Gör så här
-
1Häll mjölet i skålen på en mixer med degkrok. Tillsätt salt och timjan på ena sidan och socker på den andra. Tillsätt jästen vid sidan av sockret. Vispa ihop de torra ingredienserna.
-
2Värm mjölken tills den är fingervarm. Häll mjölken i de torra ingredienserna i mixern och blanda med degkroken tills degen är väl blandad. Tillsätt äggen ett i taget med degkroken på medelhastighet, rör om ordentligt efter varje ägg och blanda degen i 10 minuter.
-
3Tillsätt gradvis det mjuka smöret, några kuber i taget, tills det är väl blandat. Det tar ca 8-10 minuter. Skrapa skålens sidor och lägg en kökshandduk över skålen. Låt degen jäsa i 1-2 timmar eller tills den har dubblerats i storlek. Ställ in degen i kylen och låt den jäsa ytterligare en timme.
-
4Förvärm ugnen till 180°C / 160°C varmluft Smörj en Le Creuset 23 cm brödform i gjutjärn.
-
5Ta ut skålen ur kylen och strö lite mjöl på din arbetsyta. Häll degen på arbetsytan och klappa lätt ihop den. Väg upp 8 degbollar, vardera ca 120 g. Använd en kniv eller slickepott för att skära. Forma till fina, täta bollar genom att forma handen och rulla ut bollarna i handflatan. Lägg dem i den förberedda brödformen, täck med en kökshandduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
-
6Vispa ett ägg med en gaffel, blanda i lite mjölk och pensla degen med blandningen. Strö över lite extra rökt salt och plockad timjan. Grädda brödet i 30-35 minuter tills ytan är gyllene. Ta ut brödet från ugnen och låt det svalna i 15 minuter. Det serveras bäst varmt med saltat smör.