Matbröd med rökt salt och timjan

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Över 2 timmar Över 2 timmar
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Matbröd med rökt salt och timjan
Ett gott bröd med rökt salt och timjan. Ett underbart hembakat bröd, som är mjukt inuti och har en härlig saltskorpa.
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 450 g vetemjöl med låg glutenhalt
  • 2 tsk rökt havssalt
  • 2 tsk timjan
  • 50 g socker
  • 10 g torrjäst
  • 100 ml mjölk
  • 4 stora ägg plus 1 extra till pensling
  • 190 g smör i tärningar, rumstempererat
  • Gör så här

  • 1
    Häll mjölet i skålen på en mixer med degkrok. Tillsätt salt och timjan på ena sidan och socker på den andra. Tillsätt jästen vid sidan av sockret. Vispa ihop de torra ingredienserna.
  • 2
    Värm mjölken tills den är fingervarm. Häll mjölken i de torra ingredienserna i mixern och blanda med degkroken tills degen är väl blandad. Tillsätt äggen ett i taget med degkroken på medelhastighet, rör om ordentligt efter varje ägg och blanda degen i 10 minuter.
  • 3
    Tillsätt gradvis det mjuka smöret, några kuber i taget, tills det är väl blandat. Det tar ca 8-10 minuter. Skrapa skålens sidor och lägg en kökshandduk över skålen. Låt degen jäsa i 1-2 timmar eller tills den har dubblerats i storlek. Ställ in degen i kylen och låt den jäsa ytterligare en timme.
  • 4
    Förvärm ugnen till 180°C / 160°C varmluft Smörj en Le Creuset 23 cm brödform i gjutjärn.
  • 5
    Ta ut skålen ur kylen och strö lite mjöl på din arbetsyta. Häll degen på arbetsytan och klappa lätt ihop den. Väg upp 8 degbollar, vardera ca 120 g. Använd en kniv eller slickepott för att skära. Forma till fina, täta bollar genom att forma handen och rulla ut bollarna i handflatan. Lägg dem i den förberedda brödformen, täck med en kökshandduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
  • 6
    Vispa ett ägg med en gaffel, blanda i lite mjölk och pensla degen med blandningen. Strö över lite extra rökt salt och plockad timjan. Grädda brödet i 30-35 minuter tills ytan är gyllene. Ta ut brödet från ugnen och låt det svalna i 15 minuter. Det serveras bäst varmt med saltat smör.
 
Tips: Detta bröd ska bakas med en mixer utrustad med en degkrok, inte för hand.
 
 
Le Creuset