Hur man rengör köksutrustning i rostfritt stål
Oavsett om vårt rostfria stål utgör hela din kollektion av köksutrustning eller bara några få produkter, är den här rengöringsguiden ett måste. Baserat på våra’ experters resultat är detta de bästa teknikerna för att rengöra rostfritt stål och bibehålla dess blanka yta vid daglig användning.
Fyra enkla steg för rengöring av rostfritt stål
Även om vår köksutrustning i rostfritt stål tål maskindiskrekommenderar vi handdisk för bästa resultat. Följ dessa steg för att se till att dina grytor, pannor och annan köksutrustning i rostfritt stål förblir fläckfria och glänsande.
Låt din köksutrustning svalna
Låt köksutrustningen svalna till rumstemperatur innan rengöring. Lägg aldrig en varm panna i kallt vatten. När den har svalnat måste all matrester tas bort så snart som möjligt. Om du lämnar den under en längre tid blir resterna svårare att få bort, vilket kan skada ytan.
Skrubba försiktigt i varmt tvålvatten
Skrubba försiktigt bort eventuella rester med en mjuk nylonsvamp, diskborste eller svamp och varmt tvålvatten. Använd en non-stick-svamp för rengöring av köksutrustning med non-stick-beläggning. För pannor utan beläggning kan du använda vilket milt rengöringsmedel som helst.
Blötlägg igen om det behövs
Om det finns fastbrända matrester som du ’inte kunde ta bort i steg 2, fyll grytan eller pannan med varmt tvålvatten eller en blandning av vatten och bakpulver. Låt det dra. Du kan också sätta tillbaka pannan på spisen och koka vattnet i 10-15 minuter. Upprepa steg 2 när resterna har mjuknat.
Skölj och torka omedelbart
När grytan eller pannan är ren ska du skölja och torka den omedelbart för att förhindra vattenfläckar. Om du kan se kalkavlagringar från vattenfläckar kan du torka bort dem med citronsaft eller vinäger för att återställa ytans glans.
Klicka på knappen nedan för att få en komplett guide till skötsel och användning av köksutrustning i rostfritt stål.
Vanliga frågor
#1 Vilka rengöringsmedel kan jag använda för att rengöra köksutrustning i rostfritt stål?
Skonsamma rengöringsmedel är bäst för vår köksutrustning i rostfritt stål. Du kan också komplettera dina rengöringsmedel med bakpulver, vinäger eller citronsaft. Dessa kan användas för att ta bort fläckar, kalkavlagringar och andra märken.
#2 Hur får jag min köksutrustning i rostfritt stål att glänsa igen?
För att återställa glansen kan du använda en blandning av vatten och bakpulver på ytan av din köksutrustning i rostfritt stål. Denna process eliminerar också regnbågseffekten och kan upprepas ofta utan att påverka prestanda eller smak. För att ta bort envisa vattenfläckar, späd ut vinäger med vatten och koka upp blandningen, ta sedan bort den från värmen och låt den dra. Undvik överhettning och starka rengöringsmedel på köksutrustning i rostfritt stål.
#3 Vilket är det bästa sättet att rengöra köksutrustning i rostfritt stål?
Deglasering är nyckeln till enkel rengöring. Genom att tillsätta vätska i en het panna lossar och löser du upp matrester som fastnat och får en smakrik och god sås. Skonsam rengöring är bäst för köksutrustning i rostfritt stål. Även om materialet tål maskindisk finns det inget bättre än att diska det för hand efter varje användning för optimal prestanda och livslängd. Använd en mjuk svamp eller metallfri svamp, varmt vatten och milt rengöringsmedel för att rengöra pannan. Använd ’inte skursvampar av metall eller starka rengöringsmedel som kan repa ytan
Bästa tillbehören för köksutrustning i rostfritt stål
Om du vill hålla dina köksredskap i rostfritt stål i toppskick är tillbehör som stekpanne-skydd och grytlappar i silikon precis vad du behöver.
Stekpanne-skydd
Våra stekpanne-skydd är tillverkade av slitstark filt som ger ett mjukt mellanskikt mellan staplade grytor och pannor vid förvaring.
Redskapsset
Vi rekommenderar starkt att du använder vårasilikonredskapeftersom de hjälper till att skydda ytan på din gryta. Detta set levereras i en snygg stengodskruka.
Se mer
Är du redo att börja din resa med rostfritt stål? Lär dig allt som finns att veta, från matlagningstekniker till de bästa sätten att hålla din köksutrustning i gott skick.