Butter chicken

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 1 timme Under 1 timme
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Butter chicken
Gör din egen takeaway-favorit Butter Chicken med saffransris och tunnbröd.
HUVUDINGREDIENSER
  • Ris och gryn
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Marinad:
  • 800 g kycklinglårfilé
  • 2 dl naturell yoghurt
  • 1 msk finriven vitlök
  • 1 msk finriven ingefära
  • 2 tsk garam marsala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk mald spiskummin
  • ½ tesked mald chili
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olja att steka i
Sås:
  • 2 msk smör
  • 1 lök
  • 1½ msk finriven vitlök
  • 1 msk finriven ingefära
  • 1½ tsk garam marsala
  • 1½ tsk mald spiskummin
  • 1 tsk mald koriander
  • ½ tsk kanel
  • ½ - 1 tsk mald chili (beroende på önskad styrka)
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • 1 msk socker
  • 1 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 1-2 msk smör
  • ½ citron efter smak
  • salt efter smak
  • 1 näve cashewnötter, till servering
  • 1 näve färsk koriander, till servering
  • mangochutney, till servering
Saffransris:
  • 250 g basmatiris
  • 3 msk smör
  • ½ g saffran
  • 1½ tsk halvsalt
  • 4½ dl vatten
Mjuka tunnbröd:
  • 350 g vetemjöl + extra till utbakning
  • 1 msk havssalt
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk olivolja + för pensling
  • 2 ½ dl naturell yoghurt
  • 1 msk flytande honung
  • Gör så här

  • 1
    Marinad:
  • 2
    Skär kycklinglårfiléerna i mindre bitar, ca 4-5 cm.
  • 3
    Blanda yoghurten med fint riven vitlök och ingefära samt resten av kryddorna till marinaden.
  • 4
    Lägg kycklingen i marinaden och blanda väl.
  • 5
    Låt kycklingen marinera i minst en timme, men gärna över natten (i kylen).
  • 6
    Sås:
  • 7
    Hetta upp smöret i en stor gryta på medelvärme. Låt smöret bryna lite. Skär löken i halvmånar. Fräs löken i smöret några minuter tills den är mjuk och blank. Tillsätt vitlök och ingefära. Fräs i ytterligare 1-2 minuter.
  • 8
    Tillsätt alla torra kryddor. Blanda samman väl. Tillsätt sedan krossade tomater, socker och vatten. Låt sjuda i 10 minuter. Häll allt i en mixer eller använd en stavmixer. Mixa tills du får en slät sås. Tillsätt grädde och blanda ihop. Ställ såsen åt sidan.
  • 9
    Tillsätt lite olja i samma gryta som du gjorde såsen. Stek kycklingen lite i taget tills all kyckling är stekt och i grytan. Det gör inget om marinaden bränns lite. När du har stekt all kyckling häller du ner resten av marinaden i grytan, tillsammans med såsen.
  • 10
    Koka upp försiktigt, sänk sedan temperaturen och lägg på ett lock. Låt puttra i 30-45 minuter.
  • 11
    Medan det puttrar gör du saffransris och mjuka tunnbröd.
  • 12
    När såsen har reducerats, smaksätt den med lite citronsaft och salt om du vill. Tillsätt en rejäl klick smör och låt det smälta ner i såsen. Toppa med lite extra yoghurt, hackade cashewnötter och färsk koriander. Servera med saffransris, mjuka tunnbröd och mangochutney.
  • 13
    Saffransris:
  • 14
    Skölj riset flera gånger under rinnande kallt vatten tills vattnet är helt klart. Hitta en medelstor gryta med lock. Smält smöret på medel till låg värme. Tillsätt saffran och fräs 1-2 minuter i smöret.
  • 15
    Tillsätt ris, vatten och salt i grytan. Lägg på locket och låt det koka upp. Sänk värmen till 1-2 och låt riset puttra i exakt 12 minuter.
  • 16
    Ta bort riset från värmen och låt det stå med lock på utan att röra det i 15-20 minuter. Rör om riset med en gaffel.
  • 17
    Mjuka tunnbröd:
  • 18
    Blanda samman mjöl, havssalt och bakpulver i en stor skål. Tillsätt olivolja, yoghurt och honung. Rör ihop med en spatel.
  • 19
    Strö lite mjöl på köksbänken och häll ut degen ur skålen. Knåda degen för hand i 5 minuter eller tills den är smidig. Dela degen i fyra och låt dem jäsa i 15-20 minuter under en kökshandduk.
  • 20
    Kavla ut till ca ½ cm tjockt platt bröd. Pensla dem med olivolja på båda sidor.
  • 21
    Stek tunnbröden på medel till hög värme i en panna. De ska bli gyllenbruna och ha en fin stekskorpa på båda sidor, cirka 3-4 minuter.
  • 22
    Varsågod!