- Ris och gryn
Ingredienser
- 800 g kycklinglårfilé
- 2 dl naturell yoghurt
- 1 msk finriven vitlök
- 1 msk finriven ingefära
- 2 tsk garam marsala
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk mald spiskummin
- ½ tesked mald chili
- 1 tsk salt
- 2 msk olja att steka i
- 2 msk smör
- 1 lök
- 1½ msk finriven vitlök
- 1 msk finriven ingefära
- 1½ tsk garam marsala
- 1½ tsk mald spiskummin
- 1 tsk mald koriander
- ½ tsk kanel
- ½ - 1 tsk mald chili (beroende på önskad styrka)
- 1 burk krossade tomater (400 g)
- 1 msk socker
- 1 dl vatten
- 3 dl grädde
- 1-2 msk smör
- ½ citron efter smak
- salt efter smak
- 1 näve cashewnötter, till servering
- 1 näve färsk koriander, till servering
- mangochutney, till servering
- 250 g basmatiris
- 3 msk smör
- ½ g saffran
- 1½ tsk halvsalt
- 4½ dl vatten
- 350 g vetemjöl + extra till utbakning
- 1 msk havssalt
- 1 tsk bakpulver
- 3 msk olivolja + för pensling
- 2 ½ dl naturell yoghurt
- 1 msk flytande honung
-
Gör så här
-
1Marinad:
-
2Skär kycklinglårfiléerna i mindre bitar, ca 4-5 cm.
-
3Blanda yoghurten med fint riven vitlök och ingefära samt resten av kryddorna till marinaden.
-
4Lägg kycklingen i marinaden och blanda väl.
-
5Låt kycklingen marinera i minst en timme, men gärna över natten (i kylen).
-
6Sås:
-
7Hetta upp smöret i en stor gryta på medelvärme. Låt smöret bryna lite. Skär löken i halvmånar. Fräs löken i smöret några minuter tills den är mjuk och blank. Tillsätt vitlök och ingefära. Fräs i ytterligare 1-2 minuter.
-
8Tillsätt alla torra kryddor. Blanda samman väl. Tillsätt sedan krossade tomater, socker och vatten. Låt sjuda i 10 minuter. Häll allt i en mixer eller använd en stavmixer. Mixa tills du får en slät sås. Tillsätt grädde och blanda ihop. Ställ såsen åt sidan.
-
9Tillsätt lite olja i samma gryta som du gjorde såsen. Stek kycklingen lite i taget tills all kyckling är stekt och i grytan. Det gör inget om marinaden bränns lite. När du har stekt all kyckling häller du ner resten av marinaden i grytan, tillsammans med såsen.
-
10Koka upp försiktigt, sänk sedan temperaturen och lägg på ett lock. Låt puttra i 30-45 minuter.
-
11Medan det puttrar gör du saffransris och mjuka tunnbröd.
-
12När såsen har reducerats, smaksätt den med lite citronsaft och salt om du vill. Tillsätt en rejäl klick smör och låt det smälta ner i såsen. Toppa med lite extra yoghurt, hackade cashewnötter och färsk koriander. Servera med saffransris, mjuka tunnbröd och mangochutney.
-
13Saffransris:
-
14Skölj riset flera gånger under rinnande kallt vatten tills vattnet är helt klart. Hitta en medelstor gryta med lock. Smält smöret på medel till låg värme. Tillsätt saffran och fräs 1-2 minuter i smöret.
-
15Tillsätt ris, vatten och salt i grytan. Lägg på locket och låt det koka upp. Sänk värmen till 1-2 och låt riset puttra i exakt 12 minuter.
-
16Ta bort riset från värmen och låt det stå med lock på utan att röra det i 15-20 minuter. Rör om riset med en gaffel.
-
17Mjuka tunnbröd:
-
18Blanda samman mjöl, havssalt och bakpulver i en stor skål. Tillsätt olivolja, yoghurt och honung. Rör ihop med en spatel.
-
19Strö lite mjöl på köksbänken och häll ut degen ur skålen. Knåda degen för hand i 5 minuter eller tills den är smidig. Dela degen i fyra och låt dem jäsa i 15-20 minuter under en kökshandduk.
-
20Kavla ut till ca ½ cm tjockt platt bröd. Pensla dem med olivolja på båda sidor.
-
21Stek tunnbröden på medel till hög värme i en panna. De ska bli gyllenbruna och ha en fin stekskorpa på båda sidor, cirka 3-4 minuter.
-
22Varsågod!