- Kött
Ingredienser
- En hel kyckling, skuren i 8 bitar (brösten och låren delas i två bitar)
- 750 ml mousserande vin
- 1L kycklingbuljong, tillval
- 225 g färsk pärllök, skalad (som alternativ kan rödlök skivad i fjärdedelsklyftor användas)
- 5 palsternackor, skurna i lagom stora bitar
- 115 g bacon, strimlad
- 1 lagerblad
- 3 kvistar färsk timjan
- 1 ½ msk hackad färsk dill
- 4 msk crème fraiche
- Salt och peppar
-
Gör så här
-
1Lägg baconstrimlorna i den kalla gjutjärnsgrytan och stek på medelhög värme tills strimlorna är brynta. Häll av fettet och sätt baconstrimlorna åt sidan
-
2Torka kycklingbitarna med hushållspapper och krydda med salt och peppar. Stek bitarna i två omgångar i grytan – först med skinnsidan nedåt. Ställ därefter köttet åt sidan.
-
3Lägg palsternackan och löken i grytan. Rör om regelbundet tills grönsakerna börjar bli bruna. Tillsätt det mousserande vinet och se till att det fastbrända lossnar från botten av grytan. Detta innehåller massor av smak. Om du vill ha en rätt med mer sås kan du tillsätta 1 liter kycklingfond till det mousserande vinet. Tillsätt lagerblad och timjan och koka upp vinet.
-
4Lägg tillbaka de fyra lårbitarna och vingarna i grytan. Lägg på locket och sänk temperaturen så att det sjuder. Tillaga i 1 timme. Tillsätt bröstbitarna och baconstrimlorna. Lägg på locket och tillaga i ytterligare 40 minuter.
-
5Ta upp filéerna ur grytan och ställ dem åt sidan. Avlägsna lagerblad och timjan. Stäng av värmen och rör i crème fraiche och hälften av dillen. Smaka av med salt och peppar.
-
6Häll grönsakerna och såsen över kycklingen. Garnera med resterande dill.