- Mjöl
Ingredienser
- 500 g mjöl
- 300-400 ml ljummet vatten
- 20 g färsk jäst eller 6 g torrjäst
- 1 msk salt
- 200 g blandade frön (linfrö, solros, vallmo, sesam)
-
Gör så här
-
1Blanda 150 g av de blandade fröna med mjölet i en mixer med degkrok. Tillsätt sedan vatten, salt och jäst. Tillsätt vattnet gradvis medan mixern är igång. Knåda tills det blir en mjuk deg - tillsätt lite mer vatten om det behövs.
-
2Lägg degen i en skål och täck den med en fuktig handduk. Låt den stå på en varm plats tills den har fördubblats i storlek. Ta ut degen från skålen och lägg den på en mjölad yta. Knåda och forma degen till en boll.
-
3Smörj din Le Creuset gryta lätt med olja och lägg försiktigt ner degen i den. Pensla ytan på degen med olja och häll de resterande fröna ovanpå. Använd en vass kniv för att snitta ett kors på toppen.
-
4Täck degen med grytlocket och låt den jäsa i 1 timme på en varm plats. Förvärm ugnen till 200 °C.
-
5Sätt in din gryta i ugnen och grädda i 30 till 40 minuter tills brödet är gyllenbrunt. Lägg brödet på ett galler för att svalna.
-
6Njut med ett urval av getost tillsammans med valnötter, torkade aprikoser, dadlar och pumpafrön.