Grytbröd med frön

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Grytbröd med frön
Perfekt att doppa i soppa eller servera med ett urval av ostar.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 500 g mjöl
  • 300-400 ml ljummet vatten
  • 20 g färsk jäst eller 6 g torrjäst
  • 1 msk salt
  • 200 g blandade frön (linfrö, solros, vallmo, sesam)
  • Gör så här

  • 1
    Blanda 150 g av de blandade fröna med mjölet i en mixer med degkrok. Tillsätt sedan vatten, salt och jäst. Tillsätt vattnet gradvis medan mixern är igång. Knåda tills det blir en mjuk deg - tillsätt lite mer vatten om det behövs.
  • 2
    Lägg degen i en skål och täck den med en fuktig handduk. Låt den stå på en varm plats tills den har fördubblats i storlek. Ta ut degen från skålen och lägg den på en mjölad yta. Knåda och forma degen till en boll.
  • 3
    Smörj din Le Creuset gryta lätt med olja och lägg försiktigt ner degen i den. Pensla ytan på degen med olja och häll de resterande fröna ovanpå. Använd en vass kniv för att snitta ett kors på toppen.
  • 4
    Täck degen med grytlocket och låt den jäsa i 1 timme på en varm plats. Förvärm ugnen till 200 °C.
  • 5
    Sätt in din gryta i ugnen och grädda i 30 till 40 minuter tills brödet är gyllenbrunt. Lägg brödet på ett galler för att svalna.
  • 6
    Njut med ett urval av getost tillsammans med valnötter, torkade aprikoser, dadlar och pumpafrön.