Helstekt anka med apelsin och salvia

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Helstekt anka med apelsin och salvia
Ge middagsbordet en elegant touch med denna krispiga ankstek glaserad med Sevilla apelsinmarmelad.
HUVUDINGREDIENSER
  • Kött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 2,3 kg hel anka, inälvor borttagna
  • Havssalt, efter smak
  • 15 ml olivolja
  • 4 rödlökar, i fjärdedelar
  • En halv vitlök
  • 20 g färsk salvia
  • 300 g apelsinmarmelad
  • Gör så här

  • 1
    Kvällen innan du tillagar din anka är det bäst att ta ut den ur förpackningen och skölja den. Torka av ankan med hushållspapper och lägg på galler över en bakplåt. Låt det lufttorka i kylen över natten.
  • 2
    Nästa dag förvärmer du ugnen till 220°C/210°C varmluft.
  • 3
    Massera in en rejäl nypa salt över skinnet och ringla över lite olivolja. Lägg ankan med bröstsidan uppåt i en Le Creuset 31 cm Signature oval gryta och stek i 20 minuter.
  • 4
    Ta ut ur ugnen och sänk temperaturen till 180°C. Lägg vitlök, rödlök och hälften av salviabladen under och runt ankan i grytan och sätt tillbaka den i ugnen för att steka i 1 timme med lock på.
  • 5
    Häll marmeladen i en liten gryta och låt den sjuda så att den blir genomvarm. Ta av locket från din gryta och stek ankan i ytterligare 30 minuter. Använd sedan en grill- och bakpensel för att glasera ankan med hälften av marmeladen. Sätt tillbaka ankan i ugnen i 20 minuter utan lock.
  • 6
    Ta ut det igen och fördela försiktigt de återstående salviabladen längs ankbröstets yta för att skapa ett vackert mönster. Pensla ankan med mer marmelad och stek i 10 minuter.
  • 7
    Låt ankan vila i 20 minuter innan den skärs upp och serveras.