- Kött
Ingredienser
- 2,3 kg hel anka, inälvor borttagna
- Havssalt, efter smak
- 15 ml olivolja
- 4 rödlökar, i fjärdedelar
- En halv vitlök
- 20 g färsk salvia
- 300 g apelsinmarmelad
-
Gör så här
-
1Kvällen innan du tillagar din anka är det bäst att ta ut den ur förpackningen och skölja den. Torka av ankan med hushållspapper och lägg på galler över en bakplåt. Låt det lufttorka i kylen över natten.
-
2Nästa dag förvärmer du ugnen till 220°C/210°C varmluft.
-
3Massera in en rejäl nypa salt över skinnet och ringla över lite olivolja. Lägg ankan med bröstsidan uppåt i en Le Creuset 31 cm Signature oval gryta och stek i 20 minuter.
-
4Ta ut ur ugnen och sänk temperaturen till 180°C. Lägg vitlök, rödlök och hälften av salviabladen under och runt ankan i grytan och sätt tillbaka den i ugnen för att steka i 1 timme med lock på.
-
5Häll marmeladen i en liten gryta och låt den sjuda så att den blir genomvarm. Ta av locket från din gryta och stek ankan i ytterligare 30 minuter. Använd sedan en grill- och bakpensel för att glasera ankan med hälften av marmeladen. Sätt tillbaka ankan i ugnen i 20 minuter utan lock.
-
6Ta ut det igen och fördela försiktigt de återstående salviabladen längs ankbröstets yta för att skapa ett vackert mönster. Pensla ankan med mer marmelad och stek i 10 minuter.
-
7Låt ankan vila i 20 minuter innan den skärs upp och serveras.