Stekt potatis med vitlöksconfit

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Stekt potatis med vitlöksconfit
Gyllene, krispig potatis i vitlöksconfit och olivolja - det enda sättet du kommer att tillaga din stekta potatis från och med nu!
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

För vitlöksconfit (1 l):
  • 6 hela vitlöksklyftor
  • 7,5 dl olivolja
  • 3 kvistar rosmarin
  • Havssalt efter behov
Till den stekta potatisen:
  • 1,5 kg potatis, skalad
  • 100 g smör i tärningar
  • Havssalt och nymalen svartpeppar efter smak
  • 2–3 kvistar rosmarin
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 90°C (varmluftsugn) för att göra vitlöksoljan. Dela vitlöken på mitten (tvärs över löken).
  • 2
    Tillsätt vitlök och olivolja i en Le Creuset Toughened Non-Stick 26 cm fyrkantig ugnsform och ställ in den i den förvärmda ugnen. Sjud i 90 minuter eller tills fettet går lätt att röra. Ta ut vitlöken ur ugnsformen och låt den svalna helt.
  • 3
    Medan vitlöken står i ugnen, koka potatisen i en gryta tills den är mjuk - en vass kniv ska kunna stickas in i potatisen utan motstånd. Häll potatisen i den heta grytan, tillsätt 50 g smör, salt och peppar och 60 ml vitlöksconfit. Skaka potatisen väl tills kanterna blir skrovliga. Detta ger potatisen ett krispigt yttre och mjukt inre.
  • 4
    För över potatisen till en 26 cm fyrkantig ugnsform (utan vitlöksconfitoljan) och ringla över ytterligare 45 ml vitlöksconfitolja och resten av det tärnade smöret. Tillsätt salt och rosmarinkvistar. Rosta i 45-60 minuter och vänd potatisen var 15:e minut för att få en fin krispig, gyllene skorpa. Servera varmt och njut!
  • 5
    *TIPS: Vitlöksconfitoljan är också en utmärkt hemlagad present! Häll oljan i steriliserade burkar eller flaskor och tillsätt en kvist rosmarin för extra smak. Förvara överbliven vitlöksconfitolja i kylen.