- Grönsaker
Ingredienser
- 6 hela vitlöksklyftor
- 7,5 dl olivolja
- 3 kvistar rosmarin
- Havssalt efter behov
- 1,5 kg potatis, skalad
- 100 g smör i tärningar
- Havssalt och nymalen svartpeppar efter smak
- 2–3 kvistar rosmarin
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 90°C (varmluftsugn) för att göra vitlöksoljan. Dela vitlöken på mitten (tvärs över löken).
-
2Tillsätt vitlök och olivolja i en Le Creuset Toughened Non-Stick 26 cm fyrkantig ugnsform och ställ in den i den förvärmda ugnen. Sjud i 90 minuter eller tills fettet går lätt att röra. Ta ut vitlöken ur ugnsformen och låt den svalna helt.
-
3Medan vitlöken står i ugnen, koka potatisen i en gryta tills den är mjuk - en vass kniv ska kunna stickas in i potatisen utan motstånd. Häll potatisen i den heta grytan, tillsätt 50 g smör, salt och peppar och 60 ml vitlöksconfit. Skaka potatisen väl tills kanterna blir skrovliga. Detta ger potatisen ett krispigt yttre och mjukt inre.
-
4För över potatisen till en 26 cm fyrkantig ugnsform (utan vitlöksconfitoljan) och ringla över ytterligare 45 ml vitlöksconfitolja och resten av det tärnade smöret. Tillsätt salt och rosmarinkvistar. Rosta i 45-60 minuter och vänd potatisen var 15:e minut för att få en fin krispig, gyllene skorpa. Servera varmt och njut!
-
5*TIPS: Vitlöksconfitoljan är också en utmärkt hemlagad present! Häll oljan i steriliserade burkar eller flaskor och tillsätt en kvist rosmarin för extra smak. Förvara överbliven vitlöksconfitolja i kylen.