
HUVUDINGREDIENSER
- Kyckling
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 1 hel kyckling som väger 2,5 kg
- 2 teskedar salt
- ½ tsk nymalen peppar
- 1 knippe timjan
- 1 knippe salvia
- 2 citroner, halverade
- 1 apelsin, halverad
- 60 ml klarat smör eller ghee
- 1 lök, skivad
- 2 stjälkar selleri, stora skivor
- 2 morötter, stora skivor
- 2 dl Champagne eller Prosecco
- Extra salt och peppar efter smak
-
Gör så här
-
1Klappa kycklingen torr inifrån och ut, krydda sedan över hela med 1 ½ tesked salt och peppar. Fyll kycklingen med 1 citron och en halv apelsin. Pressa saften från de återstående citronerna och apelsinen och ställ åt sidan. Tillsätt ett halvt knippe timjan och salvia på insidan av kycklingen. Använd matsnöre, knyt ihop benen och lägg vingarna bakom brösten så att den tillagas jämnt.
-
2Värm ugnen till 200 grader. Hetta upp 1 msk smör i grytan. Tillsätt lök, selleri och morötter och ½ tsk salt. Fräs tills grönsakerna börjar mjukna, ca. 5-6 minuter. Tillsätt champagne och citrusjuice för att deglasera grytan. Placera kycklingen som du förberett ovanpå grönsakerna och ställ in i ugnen.
-
3Rosta i 15-20 minuter tills kycklingen börjar få färg. Sänk värmen till 175 grader och fortsätt tillaga i ca. 1⁄2 timme, medan du häller skyn över kycklingen var 15:e minut. till 20:e minut. Kontrollera temperaturen på kycklingen med en köttermometer. Kycklingen är färdig när den är minst 74 grader vid testning mellan låret och nedre bröstet. Låt kycklingen vila i 15-20 minuter innan den skivas och serveras. Servera kycklingen med såsen och garnera med resterande örter.