
HUVUDINGREDIENSER
- Kyckling
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 4 halverade kycklingbröst från frigående kycklingar (kycklinglår kan också användas)
- 2 msk smör
- Olivolja
- 300 g portobellosvamp, skivad
- 4 schalottenlökar, skalade och tunt skivade
- Skalet från 1 citron
- 2 stora kvistar timjan
- 350 ml kycklingfond
- 100 ml vitt vin eller 50 ml vit vinäger blandat med 50 ml vatten
- 500 ml crème fraiche
- 1 msk smör
- 2 pressade vitlöksklyftor
- Bredbladig persilja till garnering
-
Gör så här
-
1Torka av kycklingen med hushållspapper och smaka av med salt. Hetta upp en Le Creuset 24 cm gryta på medelvärme och ringla över olivolja. När grytan är varm, stek alla kycklingbitar i omgångar tills de är gyllene men inte helt genomstekta. Tillsätt hälften av smöret och lägg kycklingen i det smälta smöret. Ta bort kycklingen från grytan och ställ åt sidan.
-
2Tillsätt resten av smöret. När den smält och skummar, fräs schalottenlöken tills den är mjuk. Tillsätt vitlök och fräs tills det doftar. Ta bort schalottenlöken och vitlöken från grytan. Tillsätt svampen och fräs tills den är gyllenbrun.
-
3Lägg tillbaka schalottenlök och vitlök i pannan och tillsätt citronskal och timjan. Deglasera grytan med vitt vin eller vitvinsvinäger. Reducera till hälften. Tillsätt kryddor och fond och reducera med en tredjedel.
-
4Tillsätt gräddfil i grytan och rör om ordentligt för att blanda väl. Smaka av och tillsätt de stekta kycklingbrösten i såsen. Lägg på locket på grytan och låt sjuda på mycket svag värme tills kycklingen är genomstekt, 5-8 minuter. Servera med krämig potatismos och hackad persilja eller färsk timjan.