
HUVUDINGREDIENSER
- Grönsaker
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 1 msk. smör, för att smörja ugnsformen
- 1,5 kg potatis
- 3 teskedar salt
- 1 msk olivolja
- 1 msk tryffelolja, plus mer för att ringla över
- 2 gula lökar, skivade
- 1,2 dl kycklingbuljong
- 3,6 dl grädde
- 1 knippe timjan, spara några kvistar till garnering
- 2 lagerblad
- 345 g strimlad Gruyereost
- 0,6 dl crème fraiche
- Salt och peppar efter smak
- Hackad gräslök och timjanblad till garnering
- Flingat havssalt till avslutning
-
Gör så här
-
1Förvärm ugnen till 200 grader. Smörj en form med smör eller matlagningsspray. Skär potatisen i ca. 3 mm tjocka skivor med en vass kniv eller mandolin. Lägg potatisskivorna i lätt överlappande cirklar i botten av grytan/formen och tillsätt 1⁄4 tesked salt i varje lager innan du börjar med nästa lager.
-
2Tillsätt olivolja och tryffelolja på medelvärme i en medelstor stekpanna. Tillsätt lök och 1 tsk salt och koka tills den är gyllenbrun och karamelliserad, cirka 20-30 minuter. Tillsätt kycklingbuljong för att deglasera pannan, tillsätt sedan grädden, timjan och lagerbladen. Låt blandningen sjuda och koka tills den tjocknat något, ca. 5-6 minuter. Ta bort timjan och lagerblad och rör ner 2/3 av Gruyereosten, rör om tills den är slät och smält. Ta bort blandningen från värmen och låt svalna något. Rör ner crème fraiche och smaka av med salt och peppar.
-
3Häll gräddblandningen över potatisen och strö över resterande mängd Gruyereost. Smaka av med salt och peppar och arrangera den karamelliserade löken jämnt ovanpå. Grädda tills de är gyllenbruna ovanpå och mjuka i mitten när de sticks igenom med en kniv, 45 minuter till en timme. Låt gratängen svalna i ca 15 minuter innan servering. Garnera med timjanblad, gräslök och flingat havssalt och ringla över extra tryffelolja för extra smak.