- Pasta
Ingredienser
- 1 msk smör
- 1 lök, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 msk Herbes de Provence
- 700 g fläskfärs
- 15 g färsk persilja, finhackad
- 15 g färsk dill, finhackad
- 100 g färskt bröd (t.ex. franskbröd eller surdegsbröd), mixat till smulor
- Salt och peppar efter smak
- 1 ägg, lätt uppvispat
- 50 g smör
- 100 g vetemjöl
- 1 dl vitt vin
- 7,5 dl kyckling- eller oxbuljong
- 40 g vinbärsgelé
- Salt och peppar efter smak
- 10 g färsk persilja, finhackad
- 10 g färsk dill, finhackad
- 1 dl grädde
- 750 g färskpasta (t.ex. tagliatelle)
-
Gör så här
-
1Köttbullar:
-
2Sätt ugnen på 200 °C
-
3Värm upp grytan på medelvärme och smält smöret i grytan. Lägg i lök och vitlök och stek mjuk. Häll i vin och Herbes de Provence och stek i ytterligare några minuter. Lägg lökblandningen i en skål och låt svalna.Lägg fläskfärs, persilja, dill, brödsmulor och den avsvalnade lökblandningen i en stor skål. Häll i lämplig mängd salt och peppar och det uppvispade ägget. Blanda alltsammans med händerna eller en sked. Undvik att arbeta färsen för mycket eftersom det kan göra köttbullarna sega.
-
4Dela färsen i 24 bitar och rulla till bollar. Lägg ut dem på en bakplåt med bakplåtspapper och grädda dem i ugnen i 15–18 minuter tills de har fått en gyllenbrun färg.
-
5Vitvinssås:
-
6Smält smöret på medelhög värme i grytan som du stekte löken i, det ger extra smak till såsen. Vispa i vetemjöl och stek i några minuter för att undvika att såsen får en mjölig smak.
-
7Häll i buljongen, lite i taget, i mjölblandningen medan du vispar. Vispa sedan ner vinbärsgelén och smaka av med salt och peppar.
-
8Ta av såsen från värmen och vispa ner persilja, dill och grädde. Vänd ner köttbullarna i såsen och håll dem ljumma på spisen medan du kokar pastan.
-
9Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll bort vattnet från pastan när den är klar och vänd ner den i köttbullarna och såsen.