Pasta med köttbullar och vitvinssås

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Pasta med köttbullar och vitvinssås
Om du vill testa ett spännande alternativ till de klassiska köttbullarna med spagetti och tomatsås – då är det här receptet för dig! Rätten består av köttbullar med massvis av örtkryddor i en krämig vitvinssås som serveras med färsk tagliatelle. Det är en maträtt som hela familjen kommer att älska!
HUVUDINGREDIENSER
  • Pasta
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Köttbullar:
  • 1 msk smör
  • 1 lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 msk Herbes de Provence
  • 700 g fläskfärs
  • 15 g färsk persilja, finhackad
  • 15 g färsk dill, finhackad
  • 100 g färskt bröd (t.ex. franskbröd eller surdegsbröd), mixat till smulor
  • Salt och peppar efter smak
  • 1 ägg, lätt uppvispat
Vitvinssås:
  • 50 g smör
  • 100 g vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 7,5 dl kyckling- eller oxbuljong
  • 40 g vinbärsgelé
  • Salt och peppar efter smak
  • 10 g färsk persilja, finhackad
  • 10 g färsk dill, finhackad
  • 1 dl grädde
  • 750 g färskpasta (t.ex. tagliatelle)
  • Gör så här

  • 1
    Köttbullar:
  • 2
    Sätt ugnen på 200 °C
  • 3
    Värm upp grytan på medelvärme och smält smöret i grytan. Lägg i lök och vitlök och stek mjuk. Häll i vin och Herbes de Provence och stek i ytterligare några minuter. Lägg lökblandningen i en skål och låt svalna.Lägg fläskfärs, persilja, dill, brödsmulor och den avsvalnade lökblandningen i en stor skål. Häll i lämplig mängd salt och peppar och det uppvispade ägget. Blanda alltsammans med händerna eller en sked. Undvik att arbeta färsen för mycket eftersom det kan göra köttbullarna sega.
  • 4
    Dela färsen i 24 bitar och rulla till bollar. Lägg ut dem på en bakplåt med bakplåtspapper och grädda dem i ugnen i 15–18 minuter tills de har fått en gyllenbrun färg.
  • 5
    Vitvinssås:
  • 6
    Smält smöret på medelhög värme i grytan som du stekte löken i, det ger extra smak till såsen. Vispa i vetemjöl och stek i några minuter för att undvika att såsen får en mjölig smak.
  • 7
    Häll i buljongen, lite i taget, i mjölblandningen medan du vispar. Vispa sedan ner vinbärsgelén och smaka av med salt och peppar.
  • 8
    Ta av såsen från värmen och vispa ner persilja, dill och grädde. Vänd ner köttbullarna i såsen och håll dem ljumma på spisen medan du kokar pastan.
  • 9
    Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll bort vattnet från pastan när den är klar och vänd ner den i köttbullarna och såsen.
 
Tips:
Fukta händerna med lite vatten eller olja när du ska rulla köttbullar. Det förhindrar att färsen klibbar fast i händerna.
Såsen kan lagas med kycklingbuljong, oxbuljong eller en blandning av båda. Kycklingbuljong ger en lätt och ljus sås med en mild smak medan oxbuljong ger en mörkare sås med en mer intensiv smak. Du väljer själv vilket du föredrar.
 
 
Le Creuset