Ingredienser
- 12 ark filodeg, tinad
- 2 rödlökar eller purjolökar, skalade och finhackade
- 5 pressade vitlöksklyftor
- 800 g hackad spenat
- 200 g – 300 g fetaost
- 50 g smör
- Olivolja
- Svarta sesamfrön
- Havssalt och nymald svartpeppar
- Hemgjord eller köpt grekisk sallad till servering
-
Gör så här
-
1Till degen, separera arken och pensla varje ark med olivolja, lägg sedan arken ovanpå varandra. Du behöver fyra uppsättningar med tre lager. Täck med en fuktig kökshandduk och ställ åt sidan.
-
2Till fyllningen blancherar du spenaten i en gryta med kokande vatten och häller sedan spenaten i isvatten för att stoppa tillagningsprocessen. Lägg spenaten i en kökshandduk och krama ur väl för att få bort eventuellt överflödigt vatten. Fräs löken i en panna tills den är lite karamelliserad. Tillsätt vitlöken och låt sjuda i 2 minuter. Stäng av värmen och tillsätt spenaten. Häll det i en skål och smula ner fetaosten. Blanda väl och smaka av. Var försiktig så att du inte använder för mycket salt, eftersom fetaost är naturligt salt.
-
3Värm ugnen till 180°C (varmluft). Smörj din Le Creuset 30 cm buffégryta. Lägg de tre första lagren av filodeg i den smorda grytan. Häll över en tredjedel av spenatblandningen och upprepa processen med lager av filodeg och fyllning. Avsluta med de tre sista lagren filodeg och pensla med lite mer olivolja. Vik sidorna inåt och strö över sesamfrön. Grädda i 50 minuter tills de är gyllene och krispiga. Ta ut ur ugnen och servera ljummen med en enkel grekisk sallad.