- Ris & gryn
Ingredienser
- En sats risgrynsgröt
- 1/2 liter grädde
- 1–2 vaniljstänger
- 250 g skållad och skalad mandel
- Eventuellt florsocker att söta med
- 5 dl apelsinjuice (lagom med ca ett nät apelsiner)
- 1,5–2 dl socker
- 1 vaniljstång
- 2 stjärnanis
- Pressad citron
- 1–2 apelsiner i klyftor
-
Gör så här
-
1Ris à la Malta:
-
2Du börjar faktiskt dagen innan då du gör din risgrynsgröt. Du kan även göra den samma dag, men gröten smakar bäst när den har fått dra lite.
-
3Koka upp 1 liter vatten och täck mandlarna med vatten (ca 3 dl). Efter 2 minuter häller du av vattnet och sköljer dem i kallt vatten. Upprepa processen en gång till så borde mandlarna vara klara att skalas.
-
4Hacka mandlarna. Kom ihåg att spara en stor och fin mandel så att någon kan vinna mandelgåvan.
-
5Vispa grädden till ett luftigt skum och vänd ned den i risgrynsgröten.
-
6Använd fröna från 1–2 vaniljstänger (smaka av med 1 i taget) och blanda dem med 1 msk socker.
-
7Tillsätt vaniljen och blanda runt väl.
-
8Smaka av med extra vanilj eller florsocker om det behövs. En ris à la Malta ska helst inte vara för söt. Kom ihåg att grädde, mandel och vanilj är sött, så vänta därför till sist innan du funderar på att söta den. Om du väljer att söta din dessert så använd florsocker och inte socker. Socker löser inte upp sig ordentligt och knastrar därför – det gör inte florsocker.
-
9Apelsinsås:
-
10Pressa apelsinerna tills du har 5 dl juice.
-
11Häll juicen i en liten kastrull.
-
12Tillsätt socker, fröna från 1 vaniljstång, den urskrapade vaniljstången och stjärnanis.
-
13Sätt på plattan och låt såsen småkoka i ca 10 minuter. Smaka av med mer socker, vanilj och citron.
-
14När såsen har önskad smak och konsistens silar du den.
-
15Dela 1–2 apelsiner i klyftor och lägg dem i såsen.
-
16Servera ihop med din ris à la Malta.