Risotto med solrosfrön och pesto

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Risotto med solrosfrön och pesto
Denna risotto är ett utmärkt val för sommarens middagsbjudning! Den fungerar utmärkt som förrätt och passar utmärkt till mindre portioner eftersom den är krämig och fyllig.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
  • Mjölkprodukter
  • Ris och gryn
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 500 g solrosfrön
  • 125 ml grädde
  • 60g nyriven parmesanost samt till servering
  • 1/2 stor lök, finhackad
  • 2 klyftor finhackad vitlök
  • 500 ml kycklingfond
  • 2 msk olivolja
  • Havssalt och nymalen svartpeppar efter smak
  • Sparris, blancherad för servering
Till spenatpeston:
  • 100 babyspenat, sköljd
  • 1 vitlöksklyfta
  • Saft och skal av 1 citron
  • 2 msk (30 ml) rostade blandade frön
  • 50 g parmesan, riven
  • 45 ml olivolja
  • Havssalt och nymalen svartpeppar efter smak
  • Tunna skivor parmesanost till servering
  • Gör så här

  • 1
    Lägg alla ingredienser till peston i en mixer och mixa tills konsistensen är lite grov. Häll blandningen i en burk och ringla över olivolja för att förhindra att den gröna färgen missfärgas. Förvara den kallt tills den ska användas – den håller sig 3-5 dagar i kylen.
  • 2
    Häll solrosfröna i en medelstor gryta, täck med vatten. Lägg på ett lock på grytan och koka upp, låt sedan sjuda tills det är al dente, ca 45-55 minuter. Häll fröna i en sil över en stor skål och spara vätskan till senare.
  • 3
    Häll 2,3 dl av vätskan från solrosfröna och 2,3 dl av fröna i en mixer; spara resten av fröna och häll bort resten av vätskan. Tillsätt grädde och parmesan och mixa tills blandningen är mjuk.
  • 4
    Hetta upp olivoljan i en 26 cm Le Creuset buffégryta på medelvärme. Tillsätt lök och vitlök och fräs under omrörning tills vitlöken doftar och löken blir genomskinlig. Tillsätt resten av solrosfröna och stek tills fröna är rostade (ca 1 minut). Tillsätt buljongen och låt sjuda på medelvärme tills vätskan nästan helt har reducerats och fröna är mjuka, ca 15-20 minuter.
  • 5
    När fröna är mjuka, tillsätt blandningen av frön och grädde till risotton. Rör om tills blandningen tjocknar. Krydda efter smak och servera med den blancherade sparrisen, extra ost och spenatpesto.