Tips för ångkokning: Så ångkokar du med Le Creuset

Image without a name

Ångkokning är en matlagningsteknik där ånga från kokande vatten sprider värmen till maten som är i kontakt med ångan. Maten placeras utan att ha kontakt med det kokande vattnet och tack vare ångan bevaras matens form, färg, näringsämnen, smaker och textur.

Image without a name

Varför ångkoka?

Ångkokning är en utmärkt tillagningsmetod för lätta och fräscha måltider. Ingrediensernas naturliga texturen bevaras, t.ex.grönsaker, fisk, kyckling och dumplings, och du behöver inte använda olja eller fett.

Vilken storlek behöver min ånginsats ha?

Vår stora 24 cm ånginsats i 3-ply rostfritt stål passar alla Le Creuset grytor med diameter 20, 22 eller 24 cm. Vår 20 cm ånginsats i 3-ply rostfritt stål har en botten i flera steg som passar pannor i 3-ply rostfritt stål med storlek 16, 18 och 20 cm.

Hur mycket vatten eller vätska behöver jag använda?

En bra tumregel är att alltid fylla Le Creuset-grytan med vatten eller annan vätska till ungefär tre fjärdedelar under ångtillsatsens eller durkslagets botten. Knepet med ångkokning är att aldrig låta det kokande vattnet komma i kontakt med ångtillsatsens korg. Ångan ska stiga upp och omkring ingredienserna för att de ska tillagas jämt och varsamt utan att brännas.
Image without a name

Hur man ångkokar:

Steg 1: Fyll en Le Creuset-gryta med den vätska du ska använda (exempelvis buljong eller vatten smaksatt med örter) till tre fjärdedelar av grytans höjd. Lämna en fjärdedel fri under nivån där ånginsatsen vilar.
Steg 2: Koka upp vattnet, sätt i ånginsatsen och lägg dina ingredienser i ånginsatsens korg eller i ett durkslag. Arrangera dem enligt receptets anvisningar.
Steg 3: Täck med ett tätslutande Le Creuset-lock så att ångan stannar i grytan för bästa möjliga resultat. Ångkoka enligt anvisningar i receptet och undvik att lyfta av locket under tiden eftersom värmen från ångan då släpps ut och tillagningen fördröjs.
Steg 4: När rätten är klar tar du försiktigt av locket. Låt ingredienserna svalna i 1–2 minuter för enkel hantering. Topptips: Ta ur ingredienserna precis innan de är klara (cirka 30–60 sekunder innan) eftersom tillagningen fortsätter genom restvärmen medan de vilar.
Steg 5: Servera omgående för bästa och godaste resultat.
 

Ånga på

Var beredd på ett snabbt, nyttigt sätt att laga god mat.