- Fågel
Ingredienser
- 2-3 kvistar timjan
- 2-3 kvistar rosmarin
- 2 msk havssalt
- 1 msk nymald peppar
- 2 citroner (ej ytbehandlade)
- 4 vitlöksklyftor
- 1 kyckling (1,5 kg)
- 2 dl vitt vin
- 4 morötter
- 1 palsternacka
- 3 majrovor
- Olivolja
-
Gör så här
-
1Sätt ugnen på 200° C.
-
2Finhacka timjan och rosmarin. Finriv skalet på den ena citronen. Blanda havssalt och peppar med de hackade örterna och citronskalet. Gnid in hela kycklingen med kryddblandningen.
-
3Skiva citronerna. Skala vitlöksklyftorna och grovhacka dem. Fyll kycklingen med vitlök och 4-5 citronskivor.
-
4Skala morötter och palsternacka och skär dem i stavar. Skrubba majrovorna och dela dem i halvor. Lägg grönsakerna i botten av grytan. Droppa över olivolja. Lägg ned kycklingen i grytan. Häll vitt vin över kycklingen. Fördela resten av citronskivorna runt kycklingen. Droppa över olivolja.
-
5Lägg på ett lock på grytan och sätt in den i ugnen. Stek kycklingen i en timme. Ta av locket från grytan och stek i ytterligare 15 minuter tills skinnet blir gyllenbrunt och knaprigt.
-
6Skär upp kycklingen och lägg kycklingbitarna på grönsakerna. Rätten serveras i grytan.