
Världens bästa bröd bör bakas i en gjutjärnsgryta, då får du det saftigaste inkråmet och den sprödaste ytan på ditt bakverk. Brödet behöver dessutom inte knådas och är väldigt enkelt att göra. Receptet här är beräknat för en 24 cm gryta på 4,2 l, så om du bakar med en gryta i en annan storlek får du vara uppmärksam på att gräddningstiden på ditt grytbröd bör ökas eller minskas en aning.
HUVUDINGREDIENSER
- Mjöl
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 6 dl vatten
- 5 g jäst (motsvarande en stor ärta i storlek)
- 1 msk salt
- 2 msk honung
- 625 g vetemjöl (om du vill ha ett mörkare bröd kan du ersätta en del av mängden med grovt mjöl)
Valfritt:
- 1 dl frön (t.ex. pinjenötter, solros- eller pumpafrön) som strös i botten av grytan före gräddning
-
Gör så här
-
1Blanda jäst och vatten. Tillsätt salt, honung och mjöl och blanda väl. Tillsätt pinjenötter, pumpafrön, russin eller kryddor i degen om så önskas. Kom ihåg att degen ska vara smidig och lös.
-
2Ställ degen att jäsa i kylskåpet över natten eller i minst 12 timmar.
-
3Efter jäsningen, vänd degen 3–4 gånger med en grytsked. Ställ sedan degen att jäsa i rumstemperatur i ytterligare ett par timmar.
-
4Ställ in gjutjärnsgrytan på ett galler i ugnen och sätt värmen på 250 °C. Låt grytan stå i den varma ugnen i minst 20 minuter innan degen hälls i. Då släpper brödet grytan lätt när det är färdiggräddat. Om du väljer att tillsätta frön kan du strö dem i botten av grytan innan du häller i degen.
-
5Häll degen direkt från skålen och ned i den rykande varma grytan. Grädda först brödet i ugnen i 30 minuter med locket på. Ta sedan av locket, sänk temperaturen till 210 °C och fortsätt att grädda brödet i 15 minuter.
-
6Låt brödet vila i minst 30 minuter innan det skärs i skivor. På så vis blir brödet inte kletigt och fastnar inte på kniven.