- Mjöl
Ingredienser
- 6 dl vatten
- 5 g jäst (motsvarande en stor ärta i storlek)
- 1 msk salt
- 2 msk honung
- 625 g vetemjöl (om du vill ha ett mörkare bröd kan du ersätta en del av mängden med grovt mjöl)
- 1 dl frön (t.ex. pinjenötter, solros- eller pumpafrön) som strös i botten av grytan före gräddning
-
Gör så här
-
1Blanda jäst och vatten. Tillsätt salt, honung och mjöl och blanda väl. Tillsätt pinjenötter, pumpafrön, russin eller kryddor i degen om så önskas. Kom ihåg att degen ska vara smidig och lös.
-
2Ställ degen att jäsa i kylskåpet över natten eller i minst 12 timmar.
-
3Efter jäsningen, vänd degen 3–4 gånger med en grytsked. Ställ sedan degen att jäsa i rumstemperatur i ytterligare ett par timmar.
-
4Ställ in gjutjärnsgrytan på ett galler i ugnen och sätt värmen på 250 °C. Låt grytan stå i den varma ugnen i minst 20 minuter innan degen hälls i. Då släpper brödet grytan lätt när det är färdiggräddat. Om du väljer att tillsätta frön kan du strö dem i botten av grytan innan du häller i degen.
-
5Häll degen direkt från skålen och ned i den rykande varma grytan. Grädda först brödet i ugnen i 30 minuter med locket på. Ta sedan av locket, sänk temperaturen till 210 °C och fortsätt att grädda brödet i 15 minuter.
-
6Låt brödet vila i minst 30 minuter innan det skärs i skivor. På så vis blir brödet inte kletigt och fastnar inte på kniven.