- Frukt
Ingredienser
- 400 g vetemjöl
- 200 g tärnat smör
- 100 g florsocker
- 3 äggulor
- 6 äpplen, ca 800 g
- 3 dl crème fraiche, 18 %
- 100 g socker
- 2 msk malen kanel
- 50 g mandlar med skal
-
Gör så här
-
1Blanda mjöl och smör.
-
2Tillsätt socker och äggulor och knåda ihop till en smidig deg.
-
3Slå in degen i plastfolie och lägg i kylskåpet i 2 timmar.
-
4Kavla ut degen på ett mjölat bakbord.
-
5Lägg degen i en kak- eller tårtform med löstagbar botten, ca 30 cm i diameter.
-
6Nagga degen med en gaffel och ställ i kylen i ca 1 timme.
-
7Skölj äpplena, kärna ur dem och skär i klyftor.
-
8Vänd äppelbitarna i en skål crème fraiche.
-
9Blanda socker och kanel och hacka mandlarna grovt.
-
10Fördela äpplen och crème fraiche på kakbottnen och strö över kanelsocker och mandlar.
-
11Grädda i mitten av ugnen i 180 grader i ca en timme.
-
12Serveras ljummen med vaniljglass.