Nordens bästa äppelkaka

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Nordens bästa äppelkaka
Det finns många traditioner när det gäller äppelkaka, men vi lovar dig att du kommer att älska den här varianten med nordens smakrika äpplen.
HUVUDINGREDIENSER
  • Frukt
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Mördeg:
  • 400 g vetemjöl
  • 200 g tärnat smör
  • 100 g florsocker
  • 3 äggulor
Fyllning:
  • 6 äpplen, ca 800 g
  • 3 dl crème fraiche, 18 %
  • 100 g socker
  • 2 msk malen kanel
  • 50 g mandlar med skal
 
  • Gör så här

  • 1
    Blanda mjöl och smör.
  • 2
    Tillsätt socker och äggulor och knåda ihop till en smidig deg.
  • 3
    Slå in degen i plastfolie och lägg i kylskåpet i 2 timmar.
  • 4
    Kavla ut degen på ett mjölat bakbord.
  • 5
    Lägg degen i en kak- eller tårtform med löstagbar botten, ca 30 cm i diameter.
  • 6
    Nagga degen med en gaffel och ställ i kylen i ca 1 timme.
  • 7
    Skölj äpplena, kärna ur dem och skär i klyftor.
  • 8
    Vänd äppelbitarna i en skål crème fraiche.
  • 9
    Blanda socker och kanel och hacka mandlarna grovt.
  • 10
    Fördela äpplen och crème fraiche på kakbottnen och strö över kanelsocker och mandlar.
  • 11
    Grädda i mitten av ugnen i 180 grader i ca en timme.
  • 12
    Serveras ljummen med vaniljglass.