”Dutch baby pancake” (ugnsbakad pannkaka)

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
”Dutch baby pancake” (ugnsbakad pannkaka)
Dutch Baby Pancake är en ugnsbakad pannkaka - perfekt för din gjutjärnspanna. Dekorera den med färska bär och hackad choklad.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Pannkakssmet:
  • 1 ¼ dl mjölk
  • 2 stora ägg
  • ½ tsk salt
  • 2 msk socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ½ dl mjöl
  • Ca 10 g smör till pannan
Dekoration:
  • Färska bär
  • Hackad mandel
  • Hackad choklad
  • Färsk mynta
  • Gör så här

  • 1
    Häll mjölken i en skål och tillsätt mjöl, socker, salt och vaniljsocker. Vispa ihop ordentligt. Tillsätt äggen och fortsätt vispa tills smeten är helt slät. Låt pannkakssmeten vila i ca 30 minuter.
  • 2
    Värm ugnen till 200 °C (varmluftsugn) och ställ in gjutjärnspannan i ugnen så att den blir varm.
  • 3
    Ta ut pannan ur ugnen när pannkakssmeten har vilat. Lägg smöret i pannan och låt det smälta innan smeten hälls på. Se till att smeten flyter ut i hela pannan. Ställ in pannan i ugnen igen och grädda pannkakan i ca 15–20 minuter. Nu höjer sig smeten längs pannans kant. Pannkakan är färdig när den är fint ljusbrun i mitten och lite mera brun och spröd i kanten.
  • 4
    Dekorera den ljumna pannkakan med färska bär, hackad mandel, hackad choklad och myntablad och servera den i pannan.
 
Tips
Du behöver en gjutjärnspanna (stekpanna) som går att använda i ugnen. Receptet passar till en panna med diametern 26 cm.
 
 
Le Creuset