- Choklad
Ingredienser
- 300 g 70 % mörk choklad, hackad
- 4 Earl Grey tepåsar
- 120 ml grädde
- 150 g osaltat smör, rumstempererat
- 80 g kakaonibs
- 300 g vit choklad av god kvalitet, hackad
- 0,8 dl grädde
- Skal från 1 lime
- 1 kopp torkad kokos till topping
- 300 g vit choklad av god kvalitet, hackad
- 0,8 dl grädde
- Frön och stjälk från 1 vaniljstång
- 2 msk krossade frystorkade hallon (eller jordgubbar)
- 1,5-2 dl frystorkade hallon till topping
-
Gör så här
-
1För Earl Grey-tryfflarna med mörk choklad:
-
2Smält chokladen över vattenbad. Töm Earl Grey tebladen i en liten kastrull och häll över grädden. Sätt på låg värme och låt grädden dra tills den är varm men inte kokar. Sila grädden genom en fin sil och häll den över chokladen medan du rör om ordentligt med en spatel. Vispa smöret med en handvisp tills det blir ljust och krämigt. Tillsätt smöret till chokladen och grädden och rör tills det smält och blandat. Mixa med en stavmixer tills blandningen är emulgerad och glansig. Lägg i en låg ugnsform, svep in i plastfolie och ställ i kyl några timmar eller över natten.
-
3Mixa hälften av kakaonibsen till medelfin mix och tillsätt den andra hälften av kakaonibsen och blanda samman. När ganachen stelnat rullar och formar du tryfflarna (se till att ha kalla händer och arbeta snabbt). Rulla omedelbart i kakaonibs för att täcka jämnt och lägg på en bricka, täck över och kyl tills de ska serveras. Servera i en djup tallrik från La Collection Petits Fours.
-
4Till tryffeln med vit choklad, lime och kokos:
-
5Smält chokladen över vattenbad. Häll grädden och limeskalet i en liten gryta och låt det puttra. Häll i den smälta chokladen och rör om väl. Mixa med en stavmixer tills blandningen är emulgerad och glansig. Häll blandningen i en låg ugnsform, svep in i plastfolie och ställ i kyl några timmar eller över natten.
-
6När den stelnat formar du lagom stora bollar och rullas i den torkade kokosen. Lägg på en bricka, täck över och ställ i kylen tills de ska serveras. Servera i en djup tallrik La Collection Petits Fours.
-
7Till tryffel med vit choklad och hallon:
-
8Smält chokladen över vattenbad. Häll grädden i en liten kastrull tillsammans med vaniljstången och fröna. Koka upp grädden och häll över den smälta chokladen, ta bort vaniljstången. Blanda väl. Mixa med en stavmixer tills blandningen är emulgerad och glansig. Tillsätt 2 matskedar krossade frystorkade hallon. Häll blandningen i en låg ugnsform, svep in i plastfolie och ställ i kyl några timmar eller över natten.
-
9När den stelnat formar du lagom stora bollar och dessa bollar ska vändas i resten av de frystorkade hallonen. Lägg på en bricka, täck över och ställ i kylen tills de ska serveras. Servera i en La Collection Petits Fours djup tallrik.