Creme brûlée

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Creme brûlée
Crème brûlée är en traditionell fransk dessert som direkt översatt betyder "rostad kräm". Den klassiska desserten görs i en crème brûlée-form där en kräm av grädde, socker, äggulor och vanilj gräddas i ett vattenbad i ugnen på låg temperatur. På den gräddade och avsvalnade krämen strös ett tunt lager rörsocker, så att desserten får en spröd, karamelliserad yta.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mejeriprodukt
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 vaniljstång
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 6 äggulor
  • 125 g socker
  • 2 msk rörsocker
  • Gör så här

  • 1
    Blanda grädde och mjölk.
  • 2
    Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda vaniljstång och frön med mjölk och grädde. Värm upp blandningen på svag värme tills den börjar koka och låt koka i ca 20 minuter.
  • 3
    Vispa ihop äggulor och socker utan att det skum mar. Häll den varma vätskan över äggulorna och blanda runt. Låt vila i 1 timme. Plocka upp vaniljstången, häll blandningen i for marna och grädda i 40 minuter i ugnen i 90° C.
  • 4
    Låt svalna och strö över rörsocker. Smält sockret på toppen med en gasolbrännare för att få en spröd yta av karamell.