- Kött
Ingredienser
- 1,6 kg fläskbog skuren, urbenad
- Havssalt och nymald peppar efter smak
- Olivolja
- 5 g färsk oregano
- 5 g färsk timjan
- 5 g färsk rosmarin
- 5 g färsk salvia
- 2 citroner, pressade
- 1 vitlöksklyfta
- 6 schalottenlökar, halverade
- 100 g svarta oliver
- 70 g kaprisbär
- 500 ml hönsbuljong
- 65 dl torrt vitt vin
- 500 g pastaris
- 45 ml olivolja
-
Gör så här
-
1Krydda fläskskinnet väl med salt. Låt stå utan lock i kylen över natten för att torka ut.
-
2Värm ugnen till 180 °C (160 °C varmluft).
-
3Lägg fläsket i 27 cm oval gryta i gjutjärn. Skär bort fettet och tillsätt väl med olivolja. Strö över örter, citronsaft, vitlök, schalottenlök, oliver och kapris i grytan. Häll buljongen och det vita vinet i grytan och se till att inte röra vid skinnet. Täck med lock och koka långsamt i fyra timmar.
-
4Sätt ugnen på 220°C (200°C varmluft), ta av locket från kastrullen och skrapa bort fettlagret som lossnat från fläsket. Häll av vätskan och sätt tillbaka fläsket i ugnen i cirka en timme. Grilla skinnet mot slutet om det inte är sprucket. Koka orzopastan al dente, tillsätt olivolja och krydda. Ställ åt sidan till servering. Skär köttet och servera i den varma buljongen med den varma orzon och fler färska örter efter behov.