Jordärtskockssoppa

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Jordärtskockssoppa
Behöver du goda idéer till höstmat? Då kan du med fördel utnyttja säsongens råvaror. Vi rekommenderar en ljummen och kraftig jordärtskockssoppa.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Soppa
  • 500 g jordärtskockor
  • 1 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 3 kvistar timjan
  • 1 liter hönsbuljong eller vatten
  • ½ dl vispgrädde
  • Havssalt och nymald peppar
Garnityr
  • 100 g bacon
  • Bladpersilja
  • 4 pilgrimsmusslor (kan uteslutas)
  • 1 rött äpple (kan uteslutas)
  • Eventuellt tryffelolja
  • Gör så här

  • 1
    Skala jordärtskockor, lök och vitlök och skär allt i grova tärningar.
  • 2
    Sautera jordärtskockorna i olivolja på medelhög värme i ett par minuter tillsammans med lök, vitlök och timjankvistar.
  • 3
    Tillsätt vatten eller hönsbuljong och koka soppan i 10-15 minuter tills jordärtskockorna är mjuka. Tillsätt därefter vispgrädde och låt soppan sjuda i ytterligare ett par minuter.
  • 4
    Stek bacon i en stekpanna och stek därefter pilgrimsmusslorna 1-2 minuter på varje sida. Hacka persiljan samt bacon och skär äpplet i små tärningar.
  • 5
    Ta av soppan från värmen, häll den i en skål och mixa den med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
  • 6
    Häll upp soppan i en soppskål. Garnera med finhackad persilja och stekt pilgrimsmussla. Strö över stekt bacon. Avsluta eventuellt med äppeltärningar och lite tryffelolja.
  • 7
    Servera med ett gott bröd.