- Grönsaker
Ingredienser
- 500 g jordärtskockor
- 1 schalottenlök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 3 kvistar timjan
- 1 liter hönsbuljong eller vatten
- ½ dl vispgrädde
- Havssalt och nymald peppar
- 100 g bacon
- Bladpersilja
- 4 pilgrimsmusslor (kan uteslutas)
- 1 rött äpple (kan uteslutas)
- Eventuellt tryffelolja
-
Gör så här
-
1Skala jordärtskockor, lök och vitlök och skär allt i grova tärningar.
-
2Sautera jordärtskockorna i olivolja på medelhög värme i ett par minuter tillsammans med lök, vitlök och timjankvistar.
-
3Tillsätt vatten eller hönsbuljong och koka soppan i 10-15 minuter tills jordärtskockorna är mjuka. Tillsätt därefter vispgrädde och låt soppan sjuda i ytterligare ett par minuter.
-
4Stek bacon i en stekpanna och stek därefter pilgrimsmusslorna 1-2 minuter på varje sida. Hacka persiljan samt bacon och skär äpplet i små tärningar.
-
5Ta av soppan från värmen, häll den i en skål och mixa den med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
-
6Häll upp soppan i en soppskål. Garnera med finhackad persilja och stekt pilgrimsmussla. Strö över stekt bacon. Avsluta eventuellt med äppeltärningar och lite tryffelolja.
-
7Servera med ett gott bröd.