- Grönsaker
Ingredienser
- 1 rödlök, finhackad
- 1 msk olivolja
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk torkad rosmarin
- 1 msk torkad oregano
- ½ msk rökt paprikapulver
- 4 burkar krossade tomater
- 2 tsk socker
- Salt och peppar
- Finrivet skal från ½ citron
- 4 squash (eventuellt olika färger)
- 2 auberginer
- 2 sötpotatisar, skalade
- 5 stora tomater
- 30 g parmesanost, finriven
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 200 °C (vanlig ugn)
-
2Tomatsås: Fräs löken i olivolja i en gryta på medelhög värme tills den blir mjuk. Tillsätt vitlök och lite salt och låt det fräsa i ytterligare 1 minut.
-
3Tillsätt tomatpuré, rosmarin, oregano och paprika och låt det koka in några minuter. Tillsätt krossade tomater och fyll burken till hälften med vatten som du häller i grytan. Tillsätt socker och citronskal och krydda med salt och peppar. Låt tomatsåsen sjuda på medelvärme i 10 minuter eller tills den tjocknar. Rör om regelbundet.
-
4Skär samtidigt squash, aubergine, sötpotatis och tomater i cirka 0,5 cm tjocka skivor. Lägg skivorna med sötpotatis i en skål med lite vatten och placera dem sedan i mikrovågsugnen. Koka dem först i 1 minut, vänd dem sedan i skålen och koka dem i ytterligare 1,5 minut. Häll av överflödigt vatten och lägg dem åt sidan tillsammans med de andra grönsakerna. Om du inte har en mikrovågsugn kan du blanchera potatisen i 5 minuter i kokande vatten.
-
5Häll upp såsen i ugnsformen när den har tjocknat. Varva grönsakerna i ugnsformen tills den är full.
-
6Strö parmesanost över rätten och tillaga den i ugnen i 35–40 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och osten har blivit gyllenbrun och frasig.
-
7Låt rätten vila i 5 minuter och servera den sedan med exempelvis en grönsallad och ett gott bröd till.