
Finns det något trevligare än att samlas med vänner och familj runt en välsmakande ostfondue? Ostfondue uppfanns faktiskt av bönder som samlade ostrester och drägg (sediment från vin) för att få en mättande måltid, men rätten utvecklades senare till en elegant maträtt som ofta inkluderar exklusiva ostar. Här får du receptet för klassisk ostfondue - precis som franska älskar den. Kuriosa: Om du äter ostfondue i Frankrike, var försiktig så att du inte tappar ditt bröd i grytan. Den som tappar sitt bröd måste nämligen betala för nästa flaska vin.
HUVUDINGREDIENSER
- Ost
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 1 vitlöksklyfta, halverad
- 3 dl vitt vin
- 500 g Gruyère eller Emmentaler, grovt riven
- ¼ dl vodka eller Kirsch
- 1 msk majsstärkelse
- Riven muskotnöt, efter önskemål
- Salt och peppar
- Bröd, skuret i lagom stora bitar
-
Gör så här
-
1Gnid insidan av fonduegrytan med den halverade vitlöksklyftan. Det sätter en mild smak på osten utan att överrösta ostsmaken
-
2Häll vinet i fonduegrytan och låt koka upp på medelhög värme. Sänk till låg värme och tillsätt en liten näve ost. Rör om hela tiden tills osten är smält och fonduen är slät. Fortsätt på samma sätt tills all ost har tillsatts och smält. Om du tillsätter för mycket ost på en gång i fonduen kommer osten att klumpa sig
-
3Vispa alkohol och majsstärkelse i en liten skål tills det är en slät blandning. Häll den i grytan och rör tills fonduen är tjock och krämig. Smaka av med muskot, salt och peppar
-
4Sätt fonduepannan i stativet och justera lågan så att osten bara får svag värme. Svag värme räcker för att hålla osten slät och varm
-
5Servera med bröd i lagom stora bitar